Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Capitala cărei ţări africane poartă numele unui preşedinte american?

Capitala cărei ţări africane poartă numele unui preşedinte american?

Capitala cărei ţări africane poartă numele unui preşedinte american?
Publicat: 20.05.2016
Ţara a fost denumită după un lider american implicat direct în comerţul cu sclavi.
Statul vest-african Liberia a fost înfiinţat în anul 1822, de Societatea Americană de Colonizare, pentru a găzdui sclavii de culoare eliberaţi americani. Capitala acesteia, Monrovia, a fost denumită după James Monroe, preşedinte al SUA în perioada 1817-1825.
 
Societatea Americană de Colonizare a fost fondată în 1816, la opt ani după intrarea în vigoare a legii care interzicea importul de sclavi în SUA. Printre membrii acestei organizaţii se aflau nu numai aboliţionişti, ci şi stăpâni de sclavi îngrijoraţi de faptul că negrii liberi şi sclavii eliberaţi puteau provoca o răscoală. Acesta este motivul pentru care se decide trimiterea lor în Africa. 
 
Preşedintele american a fost implicat direct în comerţul cu sclavi. Înainte de a activa în administraţia publică, Monroe fusese proprietarul unei plantaţii în Virginia, în care era negrii erau obligaţi să muncească fără a fi plătiţi. Cu timpul, el a început să vadă sclavia drept o instituţie malefică, care trebuia eliminată prin instituirea unor măsuri care să nu provoace izbucnirea unei revolte a celor lipsiţi de libertate. Concluzia la care liderul de la Casa Albă ajunge într-un final este că sclavii trebuiau repatriaţi. 
 
Din 1882 şi până în anii ’40 ai secolului XX, statul a fost condus, în mod mai mult sau mai puţin direct, de către membrii Societăţii Americane de Colonizare. În anul 1847,  Liberia devine prima republică independentă de pe teritoriul Africii. La acea vreme, circa 10.000 de sclavi fuseseră relocaţi pe teritoriul său. Se estimează că astăzi 5% din totalul populaţiei liberiene este descendentă a sclavilor americani relocaţi la începutul secolului al XIX-lea. 
 
Sursa: history.com
 
  
                                             Mister antic dezlegat – constructorii piramidelor nu erau sclavi
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase