Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce trăieşte în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ?

Ce trăieşte în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ?

Ce trăieşte în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ?
Publicat: 15.01.2017
În lume există un loc întunecat şi rece unde au ajuns doar trei oameni. Jacques Piccard, Don Walsh şi James Cameron au fost singurii oameni care au ajuns în Groapa Marianelor la 11 km sub nivelul mării.

Groapa Marianelor a fost descoperită de un membru al marinei britanice de pe nava HMS Challenger în timpul primei expediţii oceanografice din istorie. Descoperirea lor a fost publicată în trei volume la 23 de ani după expediţie, notează Curiosity

Aceştia au realizat analize de adâncime cu ajutorul batimetriei, în zona Japoniei fiind descoperit cel mai adânc loc de peste 8 kilometri. În 2010 Statele Unite ale Americii au trimis o expediţie pentru măsurarea celui mai adânc punct al formaţiunii, aceştia au constatat că Groapa Marianelor are o adâncime de aproximativ 11 kilometri. 

Deşi în adâncime nu există lumină, iar temperaturile ajung până la punctul de îngheţ, există viaţă. Pe fundul gropii au fost descoperite amfipode, castraveţi şi arici de mare. Conform unei lucrări din 2013, pe fundul Gropii Marianelor se află 10 milioane de bacterii pe metrul cub. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase