Home » Natură » Corăbii portugheze au fost descoperite pe ţărmurile americane. Explicaţia cercetătorilor

Corăbii portugheze au fost descoperite pe ţărmurile americane. Explicaţia cercetătorilor

Publicat: 05.07.2015
În ultima săptămână, mai multe corăbii portugheze, vieţuitoare marine similare meduzelor, au eşuat pe coasta statului New Jersey din Statele Unite.

Corăbiile portugheze sau caravelele portugheze (Physalia physalis), organisme coloniale din grupul celenteratelor (din care fac parte şi meduzele) sunt animale marine înarmate cu tentacule foarte lungi, prevăzute cu celule urticante, capabile să descarce un venin puternic. Atingerea acestor tentacule poate fi, în cazuri rare, mortală pentru om.

Aceste animale nu înoată, ci plutesc în voia vânturilor şi a curenţilor marini, fiind echipate cu un organ special, un soi de flotor, viu colorat, cu ajutorul căruia se menţin la suprafaţă.

Caravelele portugheze eşuează adesea pe ţărmuri, dar rămân periculoase şi în acest caz; tentaculele lor nu trebuie atinse, deoarece îşi păstrează puterea “urzicătoare” ore în şir după ce animalul a eşuat pe nisip.

Majoritatea corăbiilor portugheze trăiesc în climate calde şi călătoresc în colonii. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că specimenele ajunse pe coasta americană au fost aduse de curenţi.

”Se întâmplă să fim în direcţia vânturilor şi a valurilor. De asemenea, apa este caldă, ceea ce le ţine în viaţă”, a precizat Peter Hartney, consilier în localitatea Surf City.

Sursă: Newsweek

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase