Fosila unui mare dinozaur cu pene, descoperită în China

18 07. 2015, 14:07

Cu membre mici şi pene lungi, dinozaurul care a fost denumit Zhenyuanlong Suni a trăit în perioada Cretacicului (acum circa 125 de milioane de ani).

‘Fosila este atât de bine conservată încât putem vedea penele de pe o mare parte a corpului, inclusiv o serie de pene mari pe membre’, a declarat pentru AFP Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia), coautor al studiului.

Zhenyuanlong semăna mai degrabă cu o pasăre monstruoasă, cu ‘un ucigaş cu pene şi puf’, spune Steve Brusatte, decât cu Velociraptor, deşi sunt rude apropiate, potrivit studiului. Ceilalţi dinozauri cu pene descoperiţi până în prezent erau animale mici, de mărimea unei pisici, cu picioare lungi şi aripi mari, acoperite de pene.

Mult mai mare, exemplarul recent descoperit măreşte familia dinozaurilor, dar îi şi uimeşte pe paleontologi. ‘Ridică o mare întrebare: de ce animalul are aripi? În niciun caz nu îi foloseau pentru a zbura. Este prea mare, iar aripile sunt prea scurte’, arată Steve Brusatte. ‘Poate îi foloseau să se mândrească sau să îşi protejeze ouăle în cuib. Poate că aripile nu s-au dezvoltat pentru a-i permite să zboare, ci în alt scop’, spune cercetătorul.

‘Acum câţiva ani, majoritatea paleontologilor ar fi spus că dinozaurii s-au dezvoltat cu pene în cursul evoluţiei lor pentru a putea zbura. Însă acum nu mai suntem atât de siguri’, a încheiat omul de ştiinţă, citat de AFP.

Sursă: Agerpres