Albinele din întreaga lume vor avea CIP-uri. Care este rolul lor

27 08. 2015, 08:55

 Oameni de ştiinţă de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Australia desfăşoară ‘Global Initiative for Honey Bee Health’, efort multi-naţional de găsire a unei soluţii de combatere a fenomenului înregistrat în ultimii ani, de dispariţie masivă a exemplarelor din cadrul speciei.

Albinele sunt cruciale pentru polenizarea a mai mult de 30 la sută dintre produsele alimentare pe care le consumă oamenii — cele mai multe fructe, legume, uleiuri, seminţe şi nuci.

Descoperiri recente au scos în evidenţă deteriorarea tot mai evidentă a stării de sănătate a albinelor, care afectează capacitatea lor de a poleniza culturile, iar marţi profesorul Paolo de Souza de la CSIRO a declarat că această iniţiativă globală îşi propune să contribuie la înţelegerea cauzelor care afectează albinele.

El a spus că etichetele de identificare a frecvenţei radio (RFID), care includ şi micro-senzori, le vor permite cercetătorilor să monitorizeze sănătatea şi bunăstarea albinelor în viaţa de zi cu zi.

„Mica tehnologie poate permite cercetătorilor să analizeze efectele factorilor de stres — boli, pesticide, poluarea aerului, contaminarea apei, alimentaţie şi factori meteorologici extremi — asupra deplasării albinelor şi a capacităţii lor de polenizare”, a spus De Souza într-o declaraţie.

„Analizăm şi care sunt factorii cheie sau combinaţia de factori care duc la decesul în masă al albinelor”, a mai spus sursa citată.

„Senzorii, care funcţionează în parteneriat cu tehnologia Intel, acţionează în mod asemănător cu înregistrările din cutia neagră a zborurilor aviatice şi vor oferi informaţii vitale despre factorii de stres cu impact asupra sănătăţii albinelor”, a explicat De Souza.

În prezent, etichetele RFID au fost montate pe circa 15.000 de albine din Australia şi Brazilia, menţionează Xinhua.

Specialistul a afirmat că albinele sunt în general animale previzibile, dar modele comportamentale recente indică faptul că stresul afectează întreaga populaţie de albine de pe glob.

De Souza a adăugat că, prin urmărirea şi modelarea electronică a mişcării albinelor, cercetătorii pot ajuta „la identificarea cauzelor de stres, în scopul protejării importantului proces de polenizare realizat de albine”.

Cercetătorul CSIRO Saul Cunningham a declarat că, deşi Australia a fost până în prezent suficient de norocoasă să nu sufere de un declin notabil al populaţiei de albine, este important ca în viitor să nu se ajungă într-o situaţie disperată din acest punct de vedere.

„Acest lucru pune Australia într-o bună poziţie pentru a acţiona ca grup de control pentru cercetarea pe aceasta temă majoră, care ar putea să devină, într-o bună zi, şi o problema sa”, a spus Cunningham.

De Souza consideră că a venit momentul pentru un efort naţional şi internaţional bine coordonat, folosind o tehnologie comună şi protocoale de cercetare, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă la nivel global populaţia de albine, înainte să fie prea târziu.

El a mai precizat că intenţionează ca, după o serie de investigaţii ştiinţifice în cadrul CSIRO, să extindă cercetarea asupra albinelor în Mexic, Costa Rica, Argentina şi Marea Britanie, menţionează agenţia Xinhua.

Sursa: Agerpres