Home » Natură » ”Cei Trei Muşchetari”, cei mai celebri lei din Namibia, au fost omorâţi de către un fermier

”Cei Trei Muşchetari”, cei mai celebri lei din Namibia, au fost omorâţi de către un fermier

”Cei Trei Muşchetari”, cei mai celebri lei din Namibia, au fost omorâţi de către un fermier
Publicat: 28.08.2016
Un fermier a omorât trei dintre leii adaptaţi condiţiilor vitrege din deşertul Namib din cauza conflictului dintre oameni şi animalele sălbatice.

Un crescător de animale se afla în deşertul Namibiei protejat doar de un cort, cu o noapte înainte un grup de lei i-au ucis măgarul. Acesta a otrăvit carnea măgarului, pentru a se răzbuna pe leii care i-au omorât singurul ,,mijloc de transport” din deşert. Incidentul a fost relatat către fondatorul Desert Lion Conservation Project, Philip Stander, care urmăreşte modul de adaptare al speciilor de leu din deşert.

Familia de lei protejată de Slander era formată din cinci fraţi, toţi adaptaţi condiţiilor secetoase din deşert. Aceştia erau cunoscuţi cu denumirea de ,,Muschetarii”. Cei trei lei au fost omorâţi în 9 august 2016, în Purros Conservancy.

În mod tragic, cu câteva zile înainte Ministeriul Mediului şi al Turismului din Namibia  a aprobat transportarea celor trei lei către un parc naţional în care urmau să fie ţinuţi la distanţă de fermieri şi animalele lor.

Carnea otrăvită a unui măgar i-a omorât pe cei trei fraţi, ministerul doreşte să îi acuze penal pe cei implicaţi.  Deşi este printre cele mai grave cazuri, acesta este doar unul dintre nenumăratele conflicte dintre oameni şi leii din  zonă. În iunie 2016, o leoaică a fost împuşcată după ce un taur a fost omorât de lei în apropierea aşezământului Otjindakui.

Conflictele sunt inevitabile

Incidentele recente reflectă expansiunea leilor din regiunea Kunene, Namibia.Compensaţiile pe care fermierii le primesc de la autorităţi atunci când este ucis un animal sunt insuficiente pentru a-l înlocui. Numărul crescut de lei îi bucură pe ghizii turistici, în timp ce fermierii connsideră că sunt o pacoste. Aprecierile conservaţioniştilor şi ale turiştilor au declanşat un val de investiţii prin care se doreşte stoparea conflictului.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, s-au instaurat nişte gărzi, finanţate din donaţiile WWF din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Succesul conservaţioniştilor, dar şi climatul favorabil au dus la creşterea populaţiei de lei. 

Organizaţiile au încercat să aplaneze conflictele dintre oameni şi lei printr-un sistem de compensare pentru crescătorii de animale, prin implementarea poliţiei comunitare, instalarea luminilor puternice în aşezămintele fermierilor, a aparatelor cu ultra sunete şi a artificiilor. Totodată, turismul i-a ajutat pe lei să fie mult mai calmi în preajma oamenilor.

Cei cinci lei au fost protagoniştii  documentarului din 2015 realizat National Geographic, denumit ,,Regii detronaţi din Namib”.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase