Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ

22 01. 2017, 00:00

Au fost nevoie de câteva mii de ani ca Sahara să se transforme dintr-o zonă umedă, plină cu păduri, lacuri şi râuri, în cel mai arid deşert de pe glob.

Perioada de acum 11.000 – 5.000 de ani este marcată de o cantitate mai mare de precipitaţii decât s-a crezut iniţial. Studiul prin care s-a descoperit acest lucru a fost realizat de geologul Jessica Tierney de la Universitatea Arizona din Tucson împreună cu echipa sa. Proiectul mai dezvăluie că aceste condiţii erau musonice, ceea ce înseamnă o cantitate de precipitaţii care varia anual de la 250 la 1.670 milimetri. Ca o comparaţie, media anuală de precipitaţii pe întreg teritoriul României este undeva la 600 mm anual. Lucrarea a fost publicată în Science Advance pe 18 ianuarie.

Studiile precedente au aproximat o cantitate de precipitaţii de până la 900 de milimetri. Comparativ cu aceste cercetări, care se bazau pe analizarea polenului, studiul echipei lui Tierney a măsurat concentraţia de carbon şi hidrogen din frunzele găsite în sedimentul oceanic de pe coasta de vest a Africii. Astfel au putut să reconstituie climatul Saharei în ultimii 25.000 de ani.

S-a constatat de asemenea că aridizarea zonei a început acum 8.000 – 7.000 de ani, doar ca să revină apoi la umiditatea ridicată. Acest lucru este dovedit şi de cercetările antropologice de până acum, care arată o părăsire a zonei acum 8.000 de ani.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pentru prima dată în ultimii 37 de ani, în Sahara a nins: ”Toată lumea a fost şocată, este un eveniment aşa rar” – FOTO

In Sahara “renasc” 80 de oaze

Sahara a devenit desert dupa o lunga tranzitie

Pe vremea când Sahara era verde şi roditoare…