Home » Natură » Dispăruţi acum 200 de ani, mai mulţi castori au fost observaţi din nou pe râurile Prahova şi Teleajen

Dispăruţi acum 200 de ani, mai mulţi castori au fost observaţi din nou pe râurile Prahova şi Teleajen

Dispăruţi acum 200 de ani, mai mulţi castori au fost observaţi din nou pe râurile Prahova şi Teleajen
Publicat: 15.02.2017
Dispăruţi acum 200 de ani, castorii au apărut din nou în Prahova. Primele semnale au fost primite de către vânători în urmă cu mai mulţi ani, dar în ultima perioadă animalele sunt văzute din ce în ce mai des, mai ales pe râurile Prahova şi Teleajen.
Şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Amatori (AJVPS) Prahova, Valeriu Bolgiu, a declarat, că în Prahova, la ora actuală, există aproximativ 10-12 familii de castor, ceea ce înseamnă un număr de 20, 30 de exemplare. Primii au apărut acum câţiva ani, dar în ultima perioadă numărul lor a crescut, notează Mediafax.
 
“Noi avem semnale de circa 6 sau 7 ani. La început sporadic, undeva pe râul Prahova, după care am constatat că aceşti castori au un obicei: îşi fac nişte locuinţe subacvatice, rod arborii, copacii de pe malul apei şi îşi creează un dig, un baraj, în spatele căruia îşi face locuinţa. Am găsit din ce în ce mai multe urme”, a spus Bolgiu.
 
În ultima vreme, castorii au fost observaţi pe râurile Prahova şi Teleajen.
 
“Sunt undeva mai jos de Râfov, de-a lungul râului Prahova, râului Teleajen, în special în zonele de luncă, spre ieşirea din judeţul Prahova. Cred că sunt câteva familii bine închegate”, a adăugat Valeriu Bolgiu.
 
Potrivit acestuia, în Prahova erau, în trecut, mulţi castori.
 
“Un lucru interesant. În denumirea veche românească, specia castor mai e numită şi . De unde denumirea Brebu care la noi în Prahova e bine definită, ceea ce înseamnă că în zona noastră castorul era bine reprezentat, creând şi un toponim”, a afirmat şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Amatori Prahova, potrivit căruia castorii au dispărut acum 200 de ani.
 
„Castorii sunt dispăruţi de circa 200 de ani din România. Ei au populat în perioada respectivă până pe la 1860 toate râurile interioare ale României, fiind exterminaţi practic de populaţie pentru blănuri, carne şi unele substanţe aromate care se scoteau din aceste exemplare şi care erau folosite în industria parfumurilor, la vremea aceea. Castorul a fost reintrodus în anii 1997-1999 printr-un studiu la nivel national al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, în zona Ţării Bârsei. Au fost aduse din Germania circa 130 de exemplare. După care, în timp, această populaţie mică la început a fost identificată în mai toată ţara. Au migrat. Au găsit condiţi bune…Nu au avut duşmani recunoscuţi. În general, castorul avea drept duşman omul. Fiind o specie reintrodusă în ţară a fost atent monitorizată şi omul nu a avut posibilitatea să distrugă exemplarele”, a spus Bolgiu.
 
Acum, potrivit lui Valeriu Bolgiu, se va încerca o identificare şi o monitorizare a castorilor.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase