Home » Natură » Superputerile uimitoare ale unei plante: este capabilă să ”reînvie” – FOTO

Superputerile uimitoare ale unei plante: este capabilă să ”reînvie” – FOTO

Publicat: 06.06.2017
Pseudo-trandafirul de Ierihon pare la prima vedere o plantă obişnuită, uscată, ale cărei zile de viaţă par mult în urma ei. Dar dacă adaugi puţină apă, planta se va transforma radical în câteva ore.

Pseudo-trandafirul de Ierihon (Selaginella lepidophylla), numită şi planta învierii, provine din Deşertul Chihuahua. Nu trebuie să se confunde cu (adevăratul) trandafir de Ierihon (Lycopodium lepidophyllum), care este o plantă similară cu proprietăţi asemănătoare, relatează Curiosity.

Planta uscată nu este chiar moartă – a intrat într-o stare de „hibernare” sau ametabolică. În timpul sezonului uscat, se strânge şi câteodată se poate dezrădăcina. Savanţii consideră că planta este capabilă să supravieţuiască în deshidratarea extremă datorită prezenţei trehalozei, un zahăr care poate stabiliza proteinele plantei şi a membranelor celulare, chiar şi în condiţii extrem de vitrege.

Credit: Credit: Flickr/Umberto Salvagnin

Această proprietate uimitoare poate avea, de asemenea, implicaţii în ceea ce priveşte lupta împotriva lipsei mondiale de hrană. Savanţi precum Jill Farrant, profesor de biologie de la Universitatea Cape Town, încearcă să modifice genele plantelor pentru a rezista secetelor în acelaşi mod în care face şi pseudo-trandafirul de Ierihon.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea senzaţională în România: Biologii au identificat o nouă specie de plantă. Galerie FOTO

Această plantă creşte de 57 de ani într-o sticlă sigilată. Ultima dată a fost udată acum 45 de ani. ”Nu am tuns-o niciodată”

Plantele care stimulează funcţionarea creierului

Rămăşiţele fosilizate ale ”primei flori din lume” au fost descoperite. ”Această plantă ne arată cum a început totul”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase