Un bloc de gheaţă de patru ori mai mare decât Londra este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. ,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla”

07 07. 2017, 00:09

This browser does not support the video element.

Larsen C este o porţiune din calota glaciară Larsen ce se află pe coasta nord-vestică a Antarcticii, notează CNN.  

În prezent, crăpătura se întinde pe o distanţă de  200 de kilometri, bucata de gheaţă susţinându-se în doar cinci kilometri.  Agenţia Spaţială Europeană  monitorizează zona prin intermediul CryoSat, misiune dedicată observării calotei din Antarctica şi Groenlanda. 

În cazul în care se va desprinde Larsen C ar putea reprezenta un pericol pentru vasele de navigaţie. 

,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla. S-ar putea rupe în bucăţi la scurt timp, sau ar putea deveni o bucată imensă pe care curenţii oceanici o vor purta către zona nordică,” a declarat Anna Hogg din cadrul University of Leeds. 

În ultimii 30 de ani, alte două bucăţi s-au desprins din calotă, Larsen A şi B. Desprinderea calotei Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adâncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 Un mister vechi de peste 100 de ani a fost dezlegat de către cercetători

Insula Terranova din Canada a avut parte de un ”musafir” neaşteptat în perioada Paştelui. ”Este unul dintre cei mai mari pe care i-am văzut în zonă”
 
Mitul celebru legat de sosirea vikingilior în Groenlanda a fost demontat. Dovezile care contrazic spusele istoricilor
 
Gheţarii de pe insula Spitzbergen alunecă rapid spre fiorduri