Home » Natură » Macacii japonezi utilizează izvoarele termale pentru a reduce stresul

Macacii japonezi utilizează izvoarele termale pentru a reduce stresul

Publicat: 13.04.2018
Pentru multe persoane, o baie fierbinte este o modalitate perfectă pentru încheierea unei zile stresante, iar conform unui nou studiu acelaşi obicei este valabil şi pentru maimuţe.

Cercetătorii au observat un grup de maimuţe cunoscute pentru faptul că se îmbăiază în izvoarele termale. Conform Independent, aceştia au descoperit că acest comportament neobişnuit al primatelor scade nivelul de stres, dar le ajută să-şi păstreze şi o temperatură ridicată a corpului. 

Macacii japonezi sunt cea mai nordică specie de primate, în afară de oameni. Animalele s-au adaptat mediului de viaţă cu temperaturi extrem de reci prin intermediul blănii dese ce le ţine de cald în perioada lunilor de iarnă. Anterior, modul în care se îmbăia un grup de macaci din Jigokudani Monkey Park a fost considerată o altă metodă de adaptare la frig. 

Totul a început în 1963, când o femelă de macac a fost observată într-un izvor termal ce aparţinea unui hotel din zonă. De atunci, şi alte maimuţe din regiune au început să-i copieze comportamentul, astfel că îngrijiorii parcului au decis să le construiască propriile izvoare termale. 

Deşi anterior majoritatea persoanelor credeau că maimuţele utilizează apa pentru a se încălzi, în prezent cercetătorii au ajuns la o altă concluzie. Pentru a investiga în profunzime obiceiul maimuţelor de a se îmbăia, o echipă de cercetători condusă de dr. Rafaela Takeshita, din cadrul Universităţii din Kyoto, a prelevat probe de fecale de la macaci pentru a analiza nivelul de glucocorticoizi (hormoni asociaţi stresului şi controlului temperaturii corporale). 

În total, specialiştii au studiat 12 femele adulte pe care le-au urmărit în timpul sezonului de împerechere şi naştere. Ei au descoperit că în urma unei băi calde nivelul de hormoni era redus, astfel că maimuţele ce efectuau regulat astfel de băi puteau face mult mai bine stresului asociat condiţiilor meteorologice. 

 ”Rezultatele indică faptul că, asemănător cu oamenii, izvoarele termale au efectul de reducere a stresului la macaci,’ a declarat dr. Takeshita. Ea a adăugat că următoarele analize realizate pe baza salivei sau a probelor de sânge vor putea fi utilizate pentru analizarea schimbările nivelului de stres pe termen scurt. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase