Home » Natură » Descoperirea unui monstru marin cu 18 tentacule rezolvă o enigmă veche

Descoperirea unui monstru marin cu 18 tentacule rezolvă o enigmă veche

Descoperirea unui monstru marin cu 18 tentacule rezolvă o enigmă veche
Publicat: 24.03.2019
Descoperirea unei fosile a unei creaturi marine antice cu 18 tentacule în jurul gurii a ajutat la rezolvarea unei enigme cu privire la originea carnivorelor gelatinoase numite ctenofore.

Monstrul marin, numit Daihua sanqiong, a trăit acum 518 milioane de ani în China de azi. Iar animalul extinct are un număr de trăsături anatomice cu ctenoforele, mici creaturi marine care se deplasează cu ajutorul cililor, scrie Live Science.

„Descoperirea sugerează că această nouă specie poate fi ruda îndepărtată a creaturii actuale”, a precizat Jakob Vinther, paleobiolog la Bristol University din Marea Britanie. 

Totuşi, descoperirea a dus la o dezbatere. Este dificil de spus dacă această creatură străveche face parte din linia evolutivă care a produs ctenoforele. „Sunt sceptic în ceea ce priveşte concluziile la care au ajuns”, a precizat Casey Dunn, profesor la Yale University, care nu a participat la studiu.

Vinther a dat peste speciman atunci când şi-a vizitat colegii de la Yunnan University din China. Aceasta a fost descoperită de Xianguang Hou de la această universitate, care a devenit şi coautorul studiului.

Pe fiecare tentaculă există cili (sau păr fin), care a ajutat probabil la prinderea prăzii. Acestea au atras atenţia pentru că „le putem găsi doar la ctenofore”.

„Pe scurt, am reuşit să reconstituim întreaga linie evolutivă de la începutul ctenoforelor”, a mai precizat Vinther. Realizarea ar fi importantă, pentru că unii savanţi susţin că aceste carnivore înotătoare sunt printre primele animale care au apărut pe Pământ.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un pui de monstru ”adorabil” din era dinozaurilor a fost descoperit într-un stat american

Imagini rare. Doi „monştri marini”, filmaţi înotând la mică adâncime, lângă plajă (VIDEO)

Cum arată cel mai mare nevertebrat de pe Pământ? Un exemplar a fost găsit pe o plajă din Spania

Un vierme marin urias terorizeaza acvariul din Cornwall

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase