Biologii americani au decodificat dansul albinelor

06 03. 2020, 09:06

This browser does not support the video element.

O echipă de biologi americani de la Universitatea din Minnesota, SUA, a decodificat peste 1.500 dintre aceste mişcări.

Biologii au înregistrat timp de doi ani (2015-2017) mişcările albinelor femele pe „ringul de dans”, localizat chiar la intrarea în stupi.

În timpul acestui dans, abdomenul albinelor vibrează pentru a descrie unghiul, în raport cu Soarele, care indică direcţia sursei de hrană. Durata vibraţiei corpului albinei indică distanţa faţă de flori, o secundă reprezintă aproximativ 750 de metri.

Albina repeta de mai multe ori „dansul” dacă în zonă era o sursă abundentă de hrană.

Biologii au aflat că albinele au comunicat cel mai des cu surorile lor despre sursele de nectar din preerii, în lunile august şi septembrie. Era sfârşitul sezonului de căutare a hranei, astfel că aceste colonii se pregăteau pentru iarnă.

Analizând polenul încărcat pe picioarele albinelor, biologii americani au aflat şi că albinele indicau şapte tipuri de pajişti drept surse foarte bune de polen.

Albinele sunt importante pentru fertilizarea a trei sferturi dintre plante la nivel mondial. Din păcate, potrivit datelor recente, populaţia de albine a scăzut cu 40% între aprilie 2018 şi aprilie 2019, în SUA, din cauza unor agenţi patogeni necunoscuţi, a pesticidelor şi paraziţilor.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific PLOS One.