O specie rară de plantă, redescoperită după mai mult de un secol de la ultima sa apariție

01 01. 2021, 16:00

O specie rară de plantă a fost redescoperită după mai bine de un secol de la ultima sa apariție.

Planta, care are o floare de culoare trandafirie, cunoscută drept „grass-poly”, a fost găsită pe malurile unui vechi heleșteu al unei ferme din Norfolk, Marea Britanie.

Specia misterioasă „s-a întors din morți” după ce semințele îngropate în noroi au fost perturbate în timpul lucrărilor de restaurare a heleșteului. Oamenii de știință au declarat că eforturile de conservare ar putea duce la reîntoarcerea acestei specii demult uitate.

„Imediat m-am gândit: știu ce ești tu”

Carl Sayer, profesor la University College London (UCL), a dat din întâmplare peste plantă atunci când desfășura cercetări la heleșteu, la scurt timp după ce prima carantină națională s-a terminat în Regatul Unit.

Pentru că nu a mai văzut o astfel de specie, profesorul a fotografiat rapid planta, iar apoi i-a trimis imaginea lui dr. Jo Parmenter, botanist din zonă. Parmenter a identificat planta ca fiind „grass-poly”, una dintre cele mai rare specii din Marea Britanie.

„Este cu adevărat frumoasă. Am descoperit doar câteva plante în heleșteu însă sperăm să cultivăm această populație și să o ajutăm să continue”, a spus prof. Sayer.

Dr. Jo Parmenter a fost încântată să vadă fotografia. „Nu m-aș fi așteptat niciodată să văd planta în Norfolk. Este extraordinar. Am văzut poza și imediat m-am gândit: știu ce ești tu”, a declarat dr. Parmenter.

O „capsulă a timpului”

Ultima documentare confirmată a plantei Lythrum hyssopifolia în Norfolk datează din urmă cu peste un secol. În alte zone din Marea Britanie, planta poate fi găsită în câteva populații izolate în jurul lacurilor și pe terenuri noroioase.

La Heydon, semințele plantei au rămas îngropate în noroi precum o „capsulă a timpului”. Atunci când sălciile au fost scoase pentru a restaura heleșteul, solul a fost perturbat și lumina a pătruns, astfel că semințele au putut să încolțească, scrie BBC.

„Nu există oxigen, este întuneric, iar asta e perfect pentru păstrarea semințelor”, a adăugat prof. Sayer. Descoperirea arată că plantele considerate a fi dispărute pot fi aduse „înapoi la viață” cu ajutorul conservării potrivite, au mai precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Plantele pot trimite semnale electrice secrete pe sub pământ. Ce au aflat cercetătorii

Rezultate promițătoare înregistrate de primul vaccin antigripal derivat din plante

Una dintre cele mai periculoase plante se găsește în Australia. Durerea provocată de aceasta poate dura chiar și zile

Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane