Home » D:News » Descoperire macabră pe Everest în timpul colectării a 11.000 de kilograme de deşeuri

Descoperire macabră pe Everest în timpul colectării a 11.000 de kilograme de deşeuri

Publicat: 08.06.2019
O amplă acţiune de strângere a deşeurilor de pe Everest a scos la iveală şi corpurile a patru persoane decedate.

Oficialii Departamentului de Turism din Nepal au anunţat miercuri că, în urma unei expediţii guvernamentale, au fost strânse circa 11.000 kg de deşeuri lăsate de căţărători pe Everest, cel mai înalt munte din lume. În timpul acţiunii au fost găsite şi cadavrele îngheţate a patru persoane, potrivit AP.

Timp de câteva săptămâni, echipele de curăţenie au strâns ambalaje de alimente, cutii, sticle şi doze de oxigen goale, potrivit anunţului făcut de Danduraj Ghimire, din cadrul Departamentului de Turism din Nepal. O parte din aceste deşeuri vor ajunge în centre de reciclare. Autorităţile din Nepal precizează că mai sunt încă multe deşeuri pe Everest care trebuie colectate, însă unele sunt acoperite de zăpadă şi ies la suprafaţă doar când temperaturile cresc.

Oficialii nu pot estima însă cât gunoi mai este pe munte. Cea mai mare parte dintre deşeurile colectate au provenit din Taberele 2 şi 3 (situate la 6.500 m, respectiv 7.470 m), unde alpiniştii se odihnesc pe drumul de la tabăra de bază către vârful de 8.848 de metri.

Saci cu deşeuri adunate în această primăvară de pe Everest / Credit foto: Hepta

Danduraj Ghimire a precizat că topirea zăpezii a scos la iveală şi trupurile neînsufleţite a patru persoane care au fost coborâte la tabăra de bază şi apoi duse către un spital din Kathmandu, pentru identificare. În încercarea lor de a  coborî muntele în viaţă, de multe ori alpiniştii nu mai pot căra cu ei trupurile colegilor care au decedat pe traseu.

Mai mult de 300 de alpinişti au murit pe Everest de la începutul expediţiilor pe acest vârf din Himalaya, în 1953. Nu se ştie câte cadavre mai sunt pe munte, iar oficialii din Nepal nu au date în acest sens. Sute de alpinişti, împreună cu ghizii lor şi însoţitorii care le cară bagajele, petrec câteva săptămâni pe Everest în fiecare primăvară, cea mai bună perioadă pentru ascensiune. Un oraş cort este ridicat la tabăra de bază, situată la circa 5.300 metri, timp de trei luni, între martie şi mai.

Alpinismul pe Everest este o adevărată afacere pentru Nepal. Numai permisul pe care alpiniştii trebuie să-l obţină  pentru a-l escalada costă 11.000 de dolari. Pentru sezonul din 2019, autorităţile din Nepal au eliberat 381 de permise pentru escaladarea Everestului, în timp ce alte 140 de prermise de escaladă a celui mai înalt munte din lume au fost eliberate pentru flancul nordic din Tibet.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase