Home » Natură » Una dintre cele mai periculoase zone de pe Everest a dispărut. ,,Hillary Step nu mai există”

Una dintre cele mai periculoase zone de pe Everest a dispărut. ,,Hillary Step nu mai există”

Publicat: 24.05.2017
Hillary Step este o stâncă aproape verticală localizată în apropierea vârfului muntelui Everest, la altitudine de 8.790 de metri.

Stânca a fost denumită după Sir Edmund Hillary care a descoperit-o, împreună cu Tenzing Norgay, în drumul lor spre vârful versantului, pe 29 mai 1953. Hillary Step este considerată una dintre cele mai mari provocări pentru pasionaţii de alpinism. 

Anterior, experţii au considerat că stânca a fost distrusă de către cutremurul de 7,8 din Nepal din 2015. Abia în mai 2017 experţii în alpinism au confirmat că ,,Hillary Step nu mai există”. ,,Anul trecut a fost sugerat faptul că stânca a dispărut aşa că am escaladat muntele anul acesta însă l-a început nu am ştiut dacă roca a dispărut deoarece zona era plină de zăpadă. Pot spune însă că Hillary Step nu mai există,” a afirmat alpinistul britanic Tim Mosedale.

Mosedale, care a escaladat Everestul pentru a şasea oară pe 16 mai, a publicat o imagine cu rămăşiţele din stâncă. Comparativ cu imaginile realizate anterior, topografia muntelui s-a schimbat semnificativ, informează The Guardian. Unii alpinişti afirmă că drumul către vârful Everestului va fi mult mai uşor fără căţărarea verticală. 

Anterior confirmării distrugerii stâncii,  Roland Yearwood a murit când se afla la o altitudine de 8.400 de metri. Acesta este al treilea deces din sezonul de primăvară. Un alt alpinist, Ravi Kumar, a dispărut de duminică seara. 

În general, escaladarea stâncii se făcea cu ajutorul hamurilor de susţinere, acestea fiind amplasate în zonă de prima echipă care escalada stânca în timpul acelui sezon. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase