Home » Natură » Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă

Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă

Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă
Sursa foto: Department of Conservation/ Wikimedia
Publicat: 20.11.2020

Nu poate zbura și se ascunde în timpul zilei, însă un papagal uriaș și în pericol de dispariție tocmai a fost numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă, pentru a doua oară.

Cel mai greu și longeviv papagal din lume a câștigat titlul pentru prima oară în 2008. În urma eforturilor de conservare, populația speciei uriașe a crescut de la doar 50 de indivizi în timpului anilor 1990 până la 213 în zilele noastre.

GALERIE FOTO

Kākāpō, o pasăre cunoscută și drept „măreața găină de licheni”, obișnuia să trăiască în Noua Zeelandă, însă astăzi mai poate fi găsită doar pe insulele fără prădători.

„Este o specie unică, însă și foarte vulnerabilă”

Masculii din specia kākāpō produc un sunet puternic pentru a atrage femelele și miros „precum interiorul unui toc de clarinet, a mucegai și lemn”, a spus Laura Keown, purtător de cuvânt al competiției.

„Este o specie unică, însă și foarte vulnerabilă. Papagalii se împerechează greu, își fac cuib pe sol și mecanismul principal de apărere este să imite o tufă. Aceste calități au funcționat foarte bine pe insulele unde păsările au evoluat, însă nu pot păcăli prădătorii noi precum pisicile, șobolanii sau herminele”, a mai explicat Keown.

Competiția a atras mai multă atenție asupra speciilor aflate în pericol de dispariție, în comparație cu 15 ani în urmă, atunci când competiția „Pasărea anului” a început, potrivit The Guardian.

Cum a devenit celebru un papagal din specia kākāpō

De asemenea, publicul a aflat mai multe despre unele specii deosebite și ciudate. Cel mai faimos papagal din specia kākāpō este Sirocco, care crede cu tărie că este uman după ce o boală respiratorie a însemnat că a devenit primul mascul să fie crescut de oameni.

Ajuns la vârsta de 23 de ani, Sirocco a fost dus prin Noua Zeelandă pentru a promova situația în care se află specia sa. Oamenii de știință cred că indivizii acestei specii pot ajunge să trăiască chiar și până la 60 de ani. În 2009, Sirocco a devenit celebru după ce a încercat să se împerecheze cu capul unui zoolog în timpul filmărilor pentru un documentar al BBC, cu actorul Stephen Fry. Filmarea cu incidentul a acumulat peste 18 milioane de vizualizări.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Situație de tot râsul la un parc natural. Cinci papagali nu se mai opresc din înjurat: „Atunci când unul înjură, altul râde”

Paznicul neașteptat. Un papagal şi-a trezit stăpâna din somn în timpul unui jaf

Papagalii care îşi ajută semenii şi îl contrazic pe Darwin

Păsări gigantice zburau deasupra Antarcticii în urmă cu 40-50 de milioane de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase