Un cerb cu „ochi păroși” a fost descoperit în timp ce cutreiera năucit străzile unui orășel din Tennessee

23 02. 2021, 17:00

Un cerb a fost găsit cutreierând năucit străzile din orașul Farragut, statul american Tennessee, cu fire groase de păr crescute pe ambii globi oculari.

Firele de păr erau crescute pe „discuri de țesut” care acopereau ambele cornee ale cerbului, partea transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila. Afecțiunea bizară, numită „dermoizi corneeni”, a fost documentată doar la un alt cerb din statul Tennessee, potrivit jurnalului National Deer Association.

Un dermoid este un tip de tumoare benignă alcătuită din țesut care de obicei apare în alte regiuni ale corpului. În acest caz, țesutul cu firele de păr a apărut pe corneea cerbului.

„E ca și cum o cârpă îți acoperă ochii”

Cerbul cu „ochi păroși” putea să „distingă ziua de noapte, dar cel mai probabil nu știa încotro mergea”, a explicat Sterling Daniels, biolog specialist în viața sălbătică de la Agenția de Resurse pentru Viața Sălbatică din Tennessee (TWRA).

„E ca și cum o cârpă îți acoperă ochii. Poate că poți distinge ziua de noapte, dar asta este cam tot ce poți să faci”, a adăugat Daniels.

Același cerb a fost diagnosticat și cu boala hemoragică epizootică (EHD), care poate cauza febră, inflamații severe și pierderea fricii de oameni. Asta ar putea explica de ce animalul dezorientat a ajuns pe străzile dintr-o suburbie la sfârșitul lunii august 2020 și nu părea temător de oamenii din apropiere. Cu toate acestea, boala nu explică de ce i-au crescut fire de păr pe globii oculari.

Cerbul a reușit să trăiască mai mult de un an cu peticele păroase pe ochi

Peticele păroase s-au format cel mai probabil devreme în dezvoltarea animalului, în timp ce încă era în pântecele mamei, a spus dr. Nicole Nemeth, profesor la Școala Veterinară a Universității din Georgia. În loc să se dezvolte într-o cornee transparentă, țesutul a format piele și foliculi de păr, astfel obstrucționând dezvoltarea ochilor cerbului. Sub stratul gros de păr, ochii cerbului conțineau toate elementele așteptate de anatomie.

În ciuda faptului că a fost născut cu „dermoizi corneeni”, cerbul a reușit să trăiască mai mult de un an și chiar își dezvoltase primul set de coarne, înainte să fie infectat cu EHD, boală pentru care nu există tratament. Având în vedere că cerbul a supraviețuit atât de mult timp, Nemeth a mai spus că dermoizii s-au „dezvoltat treptat”, permițând animalului să se adapteze la reducerea câmpului vizual.

Boala poate apărea și la oameni

„Nu este cunoscut cât de rapid se dezvoltă dermoizii, iar asta poate varia de la caz la caz”, a adăugat Nemeth, potrivit Live Science.

Chiar și oamenii pot dezvolta dermoizi în ochi, însă afecțiunea este rară, așa că un medic oftalmolog ar putea întâlni o dată sau de două ori astfel de cazuri pe toată durata carierei sale. De asemenea, dermoizii pot fi înlăturați în mod chirurgical, însă înlăturarea lor nu îmbunătățește de obicei vederea pacienților.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini inedite cu cerbi lopătari, surprinse la marginea unei păduri din Parcul Natural Lunca Mureșului

Cum își strigă un pui de cerb mama? Filmare din Parcul Național Semenic

Imagini senzaționale cu un cerb și mai multe ciute care se joacă în zăpadă în Munții Apuseni

O americancă a atras cerbi în casă şi i-a hrănit – VIDEO