O girafă și puiul ei, salvate cu succes de pe o insulă care se scufunda

17 04. 2021, 17:00

O girafă și puiul ei, rămase blocate pe o insulă care se scufunda, au fost salvate la finalul  unei operațiuni care a durat câteva luni. Ngarikoni și puiul Noelle au fost ultimele dintre cele nouă girafe salvate de pe insula din Kenya.

Save Giraffes Now (SGN), o organizație americană non-profit, a colaborat cu conservaționiștii din Kenya pentru relocarea a nouă girafe. Prin salvarea lui Ngarikoni și Noelle, misiunea s-a încheiat cu succes.

Girafele Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi), o subspecie extrem de amenințată, locuiau pe insula Longicharo din Lacul Baringo, Kenya, însă apele în creștere le-au inundat habitatul în mod repetat. Din această cauză, conservaționiștii, îngrijorați de faptul că animalele nu mai pot găsi suficientă mâncare pe insulă, au decis să evacueze animalele.

„Nivelul apei în lacul Baringo a crescut de ceva vreme, dar în 2020 rata de creștere a fost foarte mare”, inundând case, afectând afaceri de coastă și reprezentând o amenințare pentru supraviețuirea girafelor, a anunțat atunci Northern Rangeland Trust din Kenya, potrivit Live Science. În aceste condiții, în decembrie 2020 a fost demarată operațiunea de mutare a girafelor.

GiRaft, pluta din oțel care a salvat girafele

Transportarea fiecărei girafe s-a făcut în condiții speciale pe o plută din oțel, denumită GiRaft și construită special pentru a transporta astfel de animale înalte și grele.

Structura dreptunghiulară din oțel a plutit deasupra unei serii de butoaie goale, pentru flotabilitate. Totodată, părțile întărite au împiedicat girafele să sară. Pe toată durata transportului fiecare dintre girafe a purtat o glugă pe cap care le-a acoperit vederea. Anterior fiecărei mutării au fost făcute teste pentru a fi siguri că animalele nu se vor speria și nu vor pune în pericol misiunea desfășurată prin ape pline de crocodili.

Credit foto: Ami Vitale, Save Giraffes Now

Primul pasager care a urcat pe GiRaft a fost femela Asiwa, în lunile care au urmat au fost relocate și celelalte animale. Întreaga operațiune s-a încheiat în 12 aprilie, când ultimele girafe rămase, femela Ngarikoni și puiul ei Noelle, născut la sfârșitul lunii decembrie, au finalizat călătoria.

Numărul girafelor, în scădere dramatică

Toate girafele au fost mutate în Ruko Community Wildlife Conservancy, o rezervație protejată a faunei sălbatice din Kenya care se întinde pe 178 de kilometri pătrați.

Populațiile de girafe au scăzut, în general, cu aproximativ 40% în ultimele trei decenii, însă numărul celor din subspecia Rothschild a scăzut cu aproximativ 80%, făcându-le „probabil una dintre cele mai ameințate subspecii de girafe”, potrivit unui studiu publicat în 2019 în Africa Journal of Ecology.

În trecut, girafele Rothschild erau răspândite în Kenya, Uganda și sudul Sudanului. Acum, au mai rămas doar în jur de 3.000 în populații izolate din Uganda și Kenya.

Relocarea girafelor insulare a însemnat și o reconciliere între comunitățile din regiunea Lacului Baringo, triburile Pokot și Ilchamus, între care existau tensiuni de ani de zile.

Vă recomandăm să citiți și:

Girafe pitice, găsite pentru prima dată în sălbăticie

10 lucruri inedite pe care trebuie să le ştii despre girafe

Secretul genetic al girafei, cel mai faimos şi graţios gigant al savanei Africane, a fost elucidat

Vârsta girafelor este „scrisă” în desenul blănii