Home » Natură » Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian

Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian

Publicat: 15.06.2021
Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian
Credit foto: Shutterstock

Oamenii de știință au descoperit o populație complet nouă de balene albastre pigmeu în Oceanul Indian. Balenele au reușit să evite detectarea timp de zeci de ani în ciuda dimensiunilor lor uriașe.

Cercetătorii au descoperit cetaceele secretoase după ce au analizat datele acustice colectate de o rețea subacvativă pentru detectarea bombelor nucleare. Datele colectate au dezvăluit un cântec unic pe care oamenii de știință nu l-au mai auzit până acum.

Noua populație de balene albastre pigmeu (Balaenoptera musculus brevicauda), o subspecie mai mică a balenei albastre care poate atinge o lungime de 24 metri, a fost denumită populația Chagos, după un grup de insule din Oceanul Indian din apropiere de bârlogul grupului.

„Încă descoperim populații ale celui mai mare animal care a trăit vreodată. Asta dovedește faptul că studierea vieții marine este extrem de dificilă”, a explicat Tracey Rogers, ecologist marin la Universitatea din New South Wales (UNSW), Australia.

„În general, balenele albastre sunt foarte greu de găsit”

„În general, balenele albastre sunt foarte greu de găsit. Au fost aduse până în pragul extincției de pescuitul industrial și își revin foarte greu”, a precizat Emmanuelle Leroy, autor coordonator și cercetător la UNSW.

În general, balenele albastre au cântece lungi, cu frecvență redusă, uneori chiar sub cea la care oamenii sunt capabili să audă (sub 20 hertz), intensitate ridicată și sunt repetate la intervale regulate. Însă grupuri diferite de balene au cântece care diferă prin durată, structură și numărul de secțiuni distincte. Cântecul Chagos, care aparține noii populații de balene albastre pigmeu, are trei secțiuni, prima dintre acestea fiind cea mai complexă.

„Din păcate, nu știm care este dimensiunea populației. Datele acustice nu ne pot oferi această informație”, a adăugat Leroy, potrivit Live Science.

„Descoperirea nu ar fi fost posibilă fără datele acustice”

Momentan, doar între 5.000 și 10.000 de balene albastre există în Emisfera Sudică, în comparație cu populația existentă înainte de pescuitul excesiv de aproximativ 350.000 de indivizi. Balenele rămase sunt deseori singuratice și răspândite de-a lungul unor zone geografice vaste, astfel că sunt ușor de ratat.

„Descoperirea unei noi populații de balene albastre pigmeu în Emisfera Sudică este extraordinară. Acum am ajuns la cinci populații de balene albastre pigmeu în Oceanul Indian. Descoperirea nu ar fi fost posibilă fără datele acustice”, a mai precizat Tracey Rogers.

Noul studiu a fost publicat în aprilie în jurnalul Scientific Reports.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lupta feroce dintre o balenă albastră și 70 de orci a lăsat un grup de turiști în lacrimi și fără cuvinte

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida

Balenele se reîntorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase