Motivele pentru care floarea-soarelui este orientată spre est

15 08. 2021, 10:00

Concluziile unui studiu publicat recent arată că floarea-soarelui crește cu fața îndreptată spre soarele care răsare deoarece căldura crescută a dimineții atrage mai multe albine și, de asemenea, ajută plantele să se reproducă mai eficient.

„Este destul de frapant faptul că floarea-soarelui este orientată întotdeauna spre est”, a afirmat recent Stacey Harmer, profesor de biologie vegetală la Colegiul de Științe Biologice UC Davis și, totodată, autor principal al studiului.

Stacey a mai spus, referindu-se la poziționarea plantei respective că „este benefic pentru floarea-soarelui să crească cu fața spre est, pentru că, în felul acesta, este favorizat fenomenul polenizării”, se arată în studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis.

Rezultatele au fost publicate recent în New Phytologist.

Pe măsură ce se dezvoltă, floarea-soarelui își orientează petalele după poziția soarelui, urmărind traseul acestuia pe întreg parcursul zilei.

Lucrările științifice anterioare cercetărilor de acum ale lui Harmer au demonstrat că această „urmărire” este una controlată de ceasul circadian intern al plantei.

Dar pe măsură ce calatidiile plantei sau capitulele se maturizează, iar tulpinile lor devin rigide și lemnoase, această mișcare scade până în momentul în care capetele florii ajung să fie cu totul orientate spre soarele dimineții, potrivit phys.org

Experimentul lui Nicky Creux

Un experiment interesant realizat de cercetătorul Nicky Creux a arătat că poziționarea florii-soarelui spre astrul central al sistemului nostru planetar nu este nici pe departe una întâmplătoare.

Nicky a schimbat orientarea câtorva plante întorcând ghivecele în care se aflau, de așa natură încât pălăria acestora să nu se mai afle spre soare. Rezultatul a fost unul surprinzător.

Cercetătorul a putut observa, după un anumit timp, că petalele florilor orientate spre Est atrăgeau mult mai multe albine, mai ales dimineața, decât plantele pe care le orientase spre Vest.

Floarea-soarelui este un compozit format din sute, uneori mii, de flori individuale / Credit foto: Unsplash/ Timothy Eberly

De altfel, într-o serie de alte experimente efectuate de Creux, Harmer și colegii lor, s-a constatat că pălăriile florii-soarelui orientate spre Est erau semnificativ mai calde dimineața decât capetele de flori orientate spre Vest. „Această căldură aduce un beneficiu energetic hrănirii albinelor în primele ore ale dimineții”, a spus Harmer.

Lumina directă a soarelui luminează, de asemenea, marcajele ultraviolete de pe petalele florilor, vizibile doar pentru albine și nedetectate de ochiul uman.

Orientarea influențează eliberarea polenului și dezvoltarea florilor

Floarea-soarelui este un compozit format din sute, uneori mii, de flori individuale. Acestea din urmă se dezvoltă mai întâi la marginea exterioară a pălăriei florii, formând modele spiralete caracteristice.

Orientarea plantelor a influențat, de asemenea, dezvoltarea florilor și succesul polenizării. Plantele orientate spre est au avut tendința de a produce semințe mai mari. Nu în ultmiul rând, din modul în care au fost așezate plantele, s-a putut observa că cele orientate spre Est au produs polen mai devreme dimineața, momentul coincizând cu cel în care își fac apariția albinele.

Citește și:

Oamenii de știință din Japonia au reușit polenizarea pomilor fructiferi cu ajutorul baloanelor de săpun

Moliile joacă un rol important în polenizarea plantelor

La ce foloseşte această uriaşă „floare a soarelui” spaţială, la care lucrează specialiştii NASA? (VIDEO)

Floarea-soarelui, folosită în Japonia pentru decontaminarea solului de radiaţii