Home » Natură » Eveniment major de topire. A plouat pentru prima dată în istorie pe vârful calotei glaciare din Groenlanda

Eveniment major de topire. A plouat pentru prima dată în istorie pe vârful calotei glaciare din Groenlanda

Eveniment major de topire. A plouat pentru prima dată în istorie pe vârful calotei glaciare din Groenlanda
Credit foto: Peter West/NFS/Public Domain
Publicat: 21.08.2021

Pentru prima oară în istoria înregistrată a plouat la o stație de cercetare din Groenlanda care este situată în vârful calotei glaciare ce este, de obicei, o zonă înghețată.

Ploaia torențială a dus la topirea unei cantități însemnate din gheața Groenlandei săptămâna trecută, evenimentul de topire masiv afectând în jur de jumătate din banchiză, adică o suprafață de peste 870.000 de kilometri pătrați. Acestea sunt vești extrem de proaste pentru planetă. De asemenea, aceasta este doar a treia oară când banchiza trece de temperaturile de îngheț în acest deceniu, primul care loc spre sfârșitul anului și al doilea eveniment de topire major din ultimele două săptămâni.

Cu siguranță, acesta este un semn clar că schimbările climatice accelerează și că noi toți trebuie să acționăm urgent pentru a preveni agravarea crizei climatice.

Noua gheață formată de apa de ploaie va fi de scurtă durată

Din păcate, chiar și noua gheață formată de apa de ploaie înghețată va fi de scurtă durată. Gheața deja existentă în Groenlanda, formată de compresia repetată a zăpezii de-a lungul anilor, are o nuanță de alb intens și reflectă lumina solară departe de ecosistemul insular aflat în pericol.

Cu toate acestea, apa de ploaie înghețată este mult mai fină, având și o nuanță mai întunecată. Asta înseamnă că va absorbi mai multă lumină solară, astfel crescând și mai mult temperaturile din regiune, scrie Futurism.

De ce contează, de fapt, dacă plouă într-o zonă izolată din Arctica?

În cazul în care vă întrebați „De ce contează, de fapt, dacă plouă într-o zonă izolată din Arctica?”, trebuie să știți că topirea gheții din Groenlanda poate duce la creșterea nivelului mărilor cu cel puțin 30 de centimetri până în 2100.

Dacă asta se va întâmpla, orașe și comunități întregi situate de-a lungul coastelor vor fi devastate și ne vom putea lua „La revedere!” de la Florida, mare parte din statul american California, precum și multe alte regiune din întreaga lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică

Gheţarii cu mercur din Groenlanda, o amenințare pentru omenire

Un proiect secret al armatei americane din timpul Războiului Rece a descoperit fosile ciudate în solul înghețat din Groenlanda

„Râul întunecat” și misterios care ar putea curge pe o distanță de 1.000 de kilometri pe sub Groenlanda

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase