Home » Natură » Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică

Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică

Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică
Credit foto: Visit Greenland
Publicat: 03.08.2021

Stratul de gheață din Groenlanda a cunoscut un „eveniment de topire masivă” în timpul ultimei perioade caniculare în care s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 10 grade Celsius peste normele sezoniere, potrivit cercetătorilor danezi.

De miercuri, stratul de gheață care acoperă vastul teritoriu din Arctica s-a topit cu aproximativ 8 miliarde de tone metrice pe zi, de două ori rata medie normală din timpul verii, au raportat cercetătorii danezi.

Institutul Meteorologic din Danemarca a raportat temperaturi de peste 20 de grade Celsius (68 Fahrenheit) în nordul Groenlandei, de peste două ori temperatura medie normală de vară.

Totodată, joi, pe aeroportul Nerlerit Inaat din nord-estul teritoriului s-au înregistrat 23,4 grade, cea mai mare temperatură înregistrată acolo de la începutul măsurătorilor.

Pe fondul valului de căldură care a afectat cea mai mare parte a Groenlandei, site-ul Polar Portal (deținut de cercetătorii danezi) a raportat un „eveniment de topire masivă” care implică suficientă apă „pentru a acoperi Florida cu cinci centimetri de apă”.

Groenlanda, o resursă importantă de apă dulce

Cea mai mare topire a stratului de gheață din Groenlanda s-a înregistrat în vara anului 2019. Evenimentul din acest an este însă mult mai mare.

Calota din Groenlanda este a doua cea mai mare rezervă de apă dulce de pe planetă, cu aproape 1,8 milioane de kilometri pătrați, a doua după Antarctica.

Topirea gheții a început în 1990 și s-a accelerat din 2000. Cercetătorii danezi afirmă că pierderea din ultimii ani a stratului de gheață al Groenlandei este de aproximativ patru ori mai mare decât înainte de 2000.

Un studiu european publicat în decembrie 2020, citat de Science Alert, a indicat că nivelul oceanelor va crește cu între 10 și 18 centimetri până în 2100 – sau cu 60 la sută mai repede decât se estimase anterior – într-un ritm în care se topește acum stratul de gheață din Groenlanda.

Dacă întreaga gheață din Groenlanda s-ar topi complet, nivelul oceanelor ar crește cu șase până la șapte metri.

Având în vedere faptul că vara din Groenlanda a avut un început relativ răcoros, cu ninsoare și ploi, restrângerea stratului de gheață din 2021 rămâne în cadrul normei istorice, potrivit cercetătorilor danezi.

Vă recomandăm să citiți și:

Un proiect secret al armatei americane din timpul Războiului Rece a descoperit fosile ciudate în solul înghețat din Groenlanda

Un lac antic descoperit sub Groenlanda s-ar fi format în urmă cu milioane de ani

Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda. Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice

Balenele de Groenlanda sunt unii dintre cei mai buni compozitori din natură

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase