O creatură misterioasă a surprins cercetătorii care explorau o epavă din Marea Roșie

24 12. 2021, 16:00

În octombrie 2020, un vas controlat de la distanță care explora o epavă în adâncurile întunecate din Marea Roșie a observat o creatură marină ciudată la aproximativ 850 de metri sub suprafața apei.

Încă nu avem toate răspunsurile, însă cercetătorii sunt destul de siguri că vizitatorul cu tentacule nu era un calamar gigant, având în vedere proporțiile corpului său. De fapt, creatura era mai mare decât un om adult. Descoperirea reprezintă încă o dovadă a faptului că încă mai avem multe de învățat despre adâncurile din oceanele planetei noastre.

Inițial, vasul de explorare a detectat „această mică anomalie pe hartă”, a spus Mattie Rodrigue, coordonator al proiectelor științifice de la OceanX. Anomalia s-a dovedit a fi „Pella”, o navă care s-a scufundat în 2011 în drum spre un port egiptean.

„Un șoc absolut” pentru echipa de cercetători

OceanX este o inițiativă de explorare a oceanelor, iar OceanXplorer este un vas de explorare avansat care poate trimite vehicule controlate de la distanță (ROV) până la adâncimi de aproape 6.000 de metri.

„Dintr-o dată, în timp ce ne uitam prora epavei, această creatură masivă a ieșit la iveală, s-a uitat la vehiculul nostru, iar apoi și-a răsucit întregul corp în jurul prorei”, a explicat Rodrigue.

Experiența a fost „un șoc absolut” pentru echipa de cercetători, scrie Futurism.

Oamenii de știință ar fi identificat „o formă gigantică” de calamar cu spate purpuriu

După ce s-au consultat cu Mike Vecchione, un specialist în calamari, oamenii de știință au ajuns la concluzia că ar fi identificat „o formă gigantică” de calamar cu spate purpuriu (Sthenoteuthis oualaniensis). Acesta este o specie mare de calamar care poate fi găsită în Oceanul Indo-Pacific și mai ales în Marea Roșie, acolo unde „există o populație bine-cunoscută”.

Însă, având în vedere proporțiile sale, creatura nu este un „calamar gigant” (Architeuthis dux), a adăugat Vecchione. Observarea creaturii este un caz misterios, având în vedere proximitatea față de epavă.

„Nu există o evidență a membrilor acelei familii de calamari care să se agrege într-o structură ca aceasta, așadar ar fi extrem de interesant dacă asta s-ar întâmpla”, a mai precizat expertul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O creatură marină supranumită „nava mamă”, descoperită de oameni de știință

„Caracatița de sticlă”, o creatură foarte rară, întâlnită în adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific

O creatură dispărută din „Hobbitul” a evoluat la scurt timp după moartea dinozaurilor

O creatură bizară și acoperită cu buline a eșuat pe o plajă din Carolina de Nord