Home » Natură » „Incendiile zombie” continuă să ardă în Siberia chiar și la minus 60 de grade Celsius

„Incendiile zombie” continuă să ardă în Siberia chiar și la minus 60 de grade Celsius

Publicat: 23.12.2021

Chiar și atunci când temperaturile scad până la 61 de grade Celsius sub zero, una dintre cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ, „incendii zombie” uriașe continuă să ardă sub regiuni întregi din Siberia.

Zona găzduiește unul dintre cele mai reci locuri locuite în permanență de pe planeta noastră, cum ar fi Oimaykon, o jurisdicție rurală cu o populație de aproximativ 500 de oameni.

În ciuda temperaturilor extrem de scăzute, numeroase incendii de vegetație, cunoscute și ca incendii de turbă, continuă să ardă sub stratul gros de zăpadă și gheață. De fapt, aceste „incendii zombie” pot arde timp de luni sau chiar ani.

Un fenomen meteorologic cu adevărat bizar

Zăpada și gheața acționează ca izolator și barieră termică, astfel protejând temperaturile fierbinți de la interior. Este un fenomen meteorologic cu adevărat bizar, scrie Futurism.

La fel ca omologii lor din timpul verii, aceste incendii de vegetație emit cantități însemnate de gaze cu efect de seră în mediul din jur. Mai mult, topirea permafrostului adaugă și mai mult dioxid de carbon la întreaga situație.

Turba acționează ca o sursă de combustibil pentru incendii

Mai grav este faptul că schimbările climatice usucă vegetația care de altfel ar rezista în fața incendiilor, astfel că turba acționează ca o sursă de combustibil. De fapt, regiunea Oymaykon a avut parte de temperaturi record în această vară, ajungând la 31,5 grade Celsius.

Cu alte cuvinte, zona trece dintr-o extremă în alta. Temperaturile din regiune au ajuns la valori minime record, atingând chiar și minus 24 grade Celsius, astfel că au forțat închiderea școlilor. De asemenea, frigul nu pare să se domolească prea curând.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Incendiile zombie” din vara aceasta din Arctica au eliberat emisii record de dioxid de carbon

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională, alarmați de incendiile de vegetație de pe Pământ

Incendiile siberiene, record istoric negativ. Aproape 5.000 de kilometri afectați de fum

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase