Home » Natură » Incendiile siberiene, record istoric negativ. Aproape 5.000 de kilometri afectați de fum

Incendiile siberiene, record istoric negativ. Aproape 5.000 de kilometri afectați de fum

Incendiile siberiene, record istoric negativ. Aproape 5.000 de kilometri afectați de fum
Cercetătorii au estimat că norul de fum rezultat de pe urma incendiilor sălbatice a măsurat peste 3.200 km de la est la vest și 4.000 km de la nord la sud/Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.08.2021

Incendiile de pădure care devastează în momentul de față Siberia au atins un prag istoric. Potrivit NASA, fumul provenit de la incendiile din Iacutia, una dintre cele mai afectate de incendii regiuni din Nordul Siberiei, s-a întins pe o suprafață de mii de kilometri ajungând până la Polul Nord, fapt ce reprezintă o premieră absolută în istoria dezastrelor provocate de incendii.

Agenția spațială NASA a publicat recent o fotografie, realizată de pe unul dintre sateliții săi, care arată dimensiunile dezastrului din Siberia. O pătură densă de fum, care se întinde pe o distanță de peste 4.800 de kilometri, din regiunea Yakutia din nord-estul Siberiei până la Polul Nord.

Conform experților NASA, este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru. Cercetătorii au estimat că norul de fum rezultat de pe urma incendiilor sălbatice a măsurat peste 3.200 km de la est la vest și 4.000 km de la nord la sud.

Agenția de știri chineză Xinhua a raportat și ea că fumul putea fi văzut pe cerul de deasupra Ulaanbaatarului, în Mongolia, la mai mult de 2.200 de kilometri distanță.

Credit foto: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC

Incendiile sălbatice apar în fiecare vară în regiunea puternic împădurită din taigaua siberiană, dar niciodată până acum incendiile nu au avut o asemenea intensitate și forță de distrugere ca anul acesta, potrivit livescience.com.

3,4 milioane de hectare de pădure cuprinse de flăcări

Anul trecut, incendiile din Siberia au fost descrise de autoritățile ruse drept „foarte severe” și se estimează că au cauzat eliberarea echivalentului a 410 milioane de tone de dioxid de carbon pe tot parcursul sezonului.

Până acum, în 2021, cantitatea de dioxid de carbon eliberată a atins pragul de peste 460 milioane tone, în condițiile în care sezonul incendiilor este departe de a se fi încheiat.

Potrivit Rosguidromet, peste 3,4 milioane de hectare de pădure ard în prezent, inclusiv pe teritorii „în care accesul este dificil, zonele fiind foarte puțin populate”.

Factori responsabili de incendii

Convingerea cercetătorilor ruși este aceea că incendiile care pîrjolesc teritoriul îndepărtat al Siberiei sunt o consecinţă a unei creşteri globale a temperaturii atmosferice.

Aleksei laroşenko, specialist pe probleme de modificări climatice la Greenpeace – Rusia, anunţă că incendiile au provocat deja distrugerea a peste 14,96 milioane de hectare, începând de la 1 ianuarie, şi apreciază că 2021 este „cel mai rău an la acest capitol din 2012 încoace.

Experţi ONU în climă (GIEC) au publicat la rându-le, recent, un raport în care avertizează că lumea este „în mod indiscutabil” responsabilă de dereglările climatice şi că nu nu există altă opţiune pentru limitarea pagubelor decât reducerea în mod drastic a emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește și:

Aproape 3 miliarde de animale au fost ucise sau și-au pierdut habitatul în urma incendiilor de vegetație din Australia

De ce apar și mai multe cratere în zona din Siberia denumită „sfârșitul lumii”

Imaginile NASA ale craterului Batagaika din Siberia scot la iveală un lucru extrem de îngrijorător – FOTO

Taigaua siberiana este prea puternica pentru credinciosii de rit vechi

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase