Omenirea rămâne fără nisip. Ar trebui să ne îngrijorăm?

06 05. 2022, 16:00

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) avertizează că omenirea riscă să rămână fără nisip.

Cererea globală de nisip, care stă la baza materialelor populare precum sticla și betonul, a crescut de-a lungul timpului datorită urbanizării crescute și populației în creștere.

Conform unui nou raport al UNEP, am putea construi un zid de 27 de metri lățime și 27 de metri înălțime în jurul întregii planete folosind cantitatea de nisip pe care o folosește omenirea într-un singur an.

Va rămâne omenirea fără nisip?

Dar utilizarea sa este încă aproape în întregime nereglementată, în ciuda faptului că este a doua cea mai folosită resursă la nivel mondial, după apă; UNEP avertizează că consumăm nisip mult mai repede decât este acesta creat prin procesele naturale, scrie Futurism.

„Pentru a obține o dezvoltare durabilă, trebuie să schimbăm drastic modul în care producem, construim și consumăm produse, infrastructuri și servicii. Resursele noastre de nisip nu sunt infinite și trebuie să le folosim cu înțelepciune”, a declarat Pascal Peduzzi, coordonator de program pentru raportul UNEP.

„Nisipul este un material critic pentru fiecare țară”

Nisipul este, de asemenea, ceea ce permite existența a nenumărate specii diferite de plante și animale, ceea ce înseamnă că supraextracția sa contribuie la pierderea biodiversității.

„Dacă putem înțelege cum să gestionăm cel mai extras material solid din lume, putem evita o criză și putem trece către o economie circulară”, a precizat Peduzzi.

Prin urmare, UNEP recomandă stimularea utilizării alternativelor viabile precum rocile zdrobite sau alte produse secundare din minerit pentru a nu rămâne fără nisip.

De asemenea, ar trebui înființată o autoritate sau instituție centrală care să țină evidența utilizării globale a nisipului, susține raportul.

„Acesta nu este o problemă relevantă doar pentru anumite locuri. Nisipul este un material critic pentru fiecare țară”, a declarat ecologistul Aurora Torres, de la Universite Catholique de Louvain din Belgia.

Vă recomandăm să citiți și:

„Ne aflăm la răscruce de drumuri”. Omenirea mai are o singură șansă pentru a-și asigura propriul viitor

Ce țări și orașe vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării?

Turbinele eoliene ar putea contribui la supraviețuirea ființelor din apele tot mai calde

Pădurea Amazoniană este în impas din cauza crizei climatice. Ce arată datele?