Interacțiunile umane pot schimba drastic dinamica haitelor de lupi

02 03. 2023, 16:00

Un nou studiu explorează modul în care dinamica haitelor de lupi se schimbă atunci când activitățile precum vânătoarea și accidentele de mașină ucid lupii.

Haitele sunt pentru lupi așa cum sunt familiile pentru oameni: sunt structura socială cea mai esențială a speciei. Dinamica haitelor de lupi, adică cine sunt liderii, modul în care membrii cresc puii, felul cum își vânează prada și modul în care răspund la amenințări determină supraviețuirea grupului.

Dar până acum, majoritatea cercetărilor privind lupii s-au concentrat pe populația speciei ca întreg, mai degrabă decât pe haitele individuale.

Populațiile de lupi tind să rămână destul de stabile, în ciuda mortalității cauzate de oameni. Dar știm și că unii lupi evită drumurile aglomerate, că lupii vânați intens au hormoni de stres mari și că dezvoltarea umană fracturează habitatul lupului.

Înțelegerea incompletă a acestor fenomene a determinat un grup de angajați și biologi ai National Park Service din SUA să se întrebe: Cum modifică activitatea umană haitele individuale de lupi?

Această întrebare a inspirat un nou studiu, publicat recent în jurnalul Frontiers in Ecology and Environment.

Dinamica haitelor de lupi este influențată de oameni

Cercetarea a analizat modul în care decesele cauzate de oameni, de la vânătoare și braconaj până la accidente de mașină și capturi de cercetare, au afectat aproape 193 de haite de lupi în cinci parcuri și rezervații naționale.

Cercetătorii au folosit datele culese în acele parcuri între sfârșitul anilor 1980 și prezent. Puțin peste o treime dintre lupii monitorizați care trăiau în principal în acele parcuri naționale protejate au murit din cauza umană, iar acele decese au avut consecințe negative pentru unele haite.

Haitele afectate de moartea lupilor cauzată de oameni aveau șanse mai mici de a se reproduce, în timp ce pierderea unui lider de haită a scăzut șansele ca haita să rămână împreună sau să aibă pui în anul următor, scrie Popular Science.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dimensiunea haitei contează: haitele care au fost mai mici la început aveau mai multe șanse să se dizolve, în timp ce haitele mai mari s-au dovedit a fi mai rezistente.

Haitele de lupi sunt precum familiile pentru oameni

„Dacă familiile umane trebuie să se confrunte cu moartea membrilor familiei, cum ar fi două decese la rând sau decesul liderului familiei, acest lucru ar fi mult mai perturbator și mai greu de trecut peste”, a spus autoarea principală Kira Cassidy, din cadrul Yellowstone Wolf Project al National Park Service.

Haitele mai mari au mai mulți membri pregătiți pentru a prelua responsabilitățile și îndatoririle după decesul unui membru.

Cassidy a spus că a observat recent acest lucru în Yellowstone. La sfârșitul anului 2021, înainte de sezonul de vânătoare, Junction Butte Pack din parc avea 28 de membri, ceea ce îl face un grup relativ mare. Vânătorii din afara parcului au ucis în mod legal opt lupi, toți tineri.

Grupul și-a revenit rapid; În primăvara lui 2022, haita avea 25 de membri. Este posibil ca o haită mai mică să se destrame și disperseze sau să nu se reproducă în această măsură. „Din punct de vedere social, sunt fragili”, a spus coautorul Doug Smith.

De ce trebuie studiată dinamica haitelor de lupi?

Studiul arată importanța urmăririi haitelor de lupi, mai degrabă decât a numărului populației, a spus Mark Hebblewhite, profesor a Universitatea din Montana, care nu este implicat în cercetare, dar care studiază lupii și ungulatele.

Această nouă înțelegere le arată gestionarilor de animale sălbatice că granițele umane nu pot proteja întotdeauna fauna sălbatică.

„Această lucrare recunoaște că animalele din parcurile naționale, cum ar fi lupii și bizonii, sunt vulnerabile la recoltare atunci când părăsesc parcul”, a spus Hebblewhite.

„Și-au petrecut toată vara văzând sute de mașini și mii de oameni, iar acești oameni nu le fac nimic rău. Și apoi părăsesc parcul, merg chiar în fața unei tabere de echipamente și sunt uciși de cineva care îi împușcă”, a spus el.

Studiul arată impactul oamenilor asupra lupilor

Autorii speră că studiul stimulează mai multă colaborare între parcurile naționale și statele vecine pentru a limita efectul oamenilor asupra lupilor care trăiesc lângă marginea ariilor protejate.

„Această lucrare poate fi utilă nu numai pentru a sublinia cât de importante sunt haitele, (dar și) cât de important este pentru noi să înțelegem cum suntem responsabili pentru impactul asupra altei specii”, a spus Cassidy.

„Sunt destul de mândră că acest studiu le oferă oamenilor informațiile necesare pentru a spune: ‘Acesta este impactul nostru’”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Caracatițele au un comportament destul de antisocial. Ce au observat cercetătorii?

Pământul s-ar putea confrunta cu a șaptea extincție în masă, nu cu a șasea

Test de cultură generală. Ce nu au nevertebratele?

Dropia își tratează singură bolile folosind plante din medicina tradițională