Home » Natură » Test de cultură generală. Este posibil să te îneci în Marea Moartă?

Test de cultură generală. Este posibil să te îneci în Marea Moartă?

Publicat: 10.03.2023

Înțelepciunea populară spune că nu este posibil să te îneci în Marea Moartă pentru vei pluti pe apele foarte sărate. Dar este acest lucru adevărat?

Adevărul este că poți să te îneci în Marea Moartă, însă decesul prin înecare aici este diferit față de apele obișnuite.

Marea Moartă se întinde pe granița Israelului și a Iordaniei. Deși numele de „Marea Moartă” nu promite nimic distractiv, acest lac este o destinație turistică destul de populară.

Se spune că soluția salină concentrată este un remediu pentru o serie de afecțiuni de sănătate, iar stațiunile și unitățile medicale se înghesuie pe malul apei. Turiștii sunt încurajați să înoate în aceste ape.

Nu există teamă de rechini. Aproape nimic nu trăiește în apă. Marea Moartă nu are ieșire la mare și se află în cea mai joasă vale de pe pământ. Toate mineralele din mediul rural din jur sunt spălate într-un singur bazin, care, la rândul său, este ars de soare. Acest lucru concentrează sărurile atât de mult încât Marea Moartă este de 10 ori mai sărată decât oceanul, potrivit Gizmodo.

Mitul conformă căruia nu poți să te îneci în Marea Moartă

Toată această sare a contribuit la mitul că oamenii nu se pot îneca în Marea Moartă. Este adevărat că nu se pot îneca în mod convențional, adică fiind prinși sub suprafața apei.

Cu cât se dizolvă mai multă sare în apă, cu atât apa devine mai densă. Obiectele din apă încetează să se scufunde atunci când deplasează o masă de apă egală cu masa lor corporală. În apă nesărată, asta înseamnă că o mare parte a corpului este sub apă (tot corpul, în cazul oamenilor deosebit de denși).

În apă densă, sărată, un corp mic deplasează multă masă, iar cea mai mare parte a corpului rămâne în afara apei. Este greu să îneci o persoană când cea mai mare parte a corpului ei plutește deasupra apei.

Marea Moartă nu este lipsită de pericole

Un articol de pe site-ul de știri ABC menționează chiar că este imposibil să te îneci în Marea Moartă, spunând „Nu te poți îneca în Marea Moartă chiar dacă ai încerca: este atât de plină de sare încât este greu să pui piciorul pe fund”. Și totuși, în 2010, 21 de oameni a trebuit să fie scoși din apă de salvamari.

Marea Moartă a fost numită al doilea cel mai periculos loc de înot din Israel. O mare problemă este exact ceea ce este descris în articolul ABC. Este greu să pui piciorul pe fund.

Cum poți muri în Marea Moartă?

Plutind pe spate, fața unei persoane este destul de ridicată în afara apei. Dacă persoana se răstoarnă sau dacă se împiedică și cade cu fața în jos, atunci întregul spate al corpului este limpede, dar fața este împinsă în apă.

Oricine a fost într-o piscină știe că, în apă obișnuită, cel mai simplu mod de a ridica capul în sus și de a ieși din apă este să forțezi picioarele și corpul în jos. Acest lucru este ușor în apă dulce sau în oceanul relativ fără sare. Însă este mai greu când apa continuă să forțeze fiecare parte a corpului în sus.

Deoarece apa este densă, este greu pentru o persoană să împingă un braț în ea și să își întoarcă corpul. Sarea Mării Moarte contribuie, de asemenea, la decesele prin înec, deoarece chiar și câteva înghițiri din ea distrug echilibrul electrolitic din organism. Oamenii se otrăvesc cu sare. Dozele masive de sare rănesc inima și rinichii și provoacă oprirea corpului.

Stațiunile balneare și celelalte unități din jurul Mării Moarte angajează adesea salvamari pentru a-i ține în siguranță pe cei care se scaldă. Sarea nu îi va salva, iar mitul că nimeni nu se poate îneca în acest lac este cu siguranță infirmat.

Vă recomandăm să citiți și:

Iată robotul-șopârlă care va explora planeta Marte!

Cine a fost primul: oul sau găina? Iată ce spune știința!

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire sub plăcile tectonice ale Pământului

Cum sună una dintre cele mai spectaculoase stele din Calea Lactee? Ascultă AICI!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase