Home » Știință » Cum sună una dintre cele mai spectaculoase stele din Calea Lactee? Ascultă AICI!

Cum sună una dintre cele mai spectaculoase stele din Calea Lactee? Ascultă AICI!

Sursa foto: NASA, ESA, Hubble Heritage Team
Publicat: 10.02.2023

Vești bune! Acum poți asculta sunetele spațiului din jurul uneia dintre cele mai spectaculoase stele din Calea Lactee. RS Puppis, o stea variabilă cefeidă, aflată la 6.500 de ani-lumină depărtare, a fost supusă unui tratament de sonicitate a datelor de către proiectul de informare științifică și artistică SYSTEM Sounds. 

Cercetătorii au folosit o fotografie cu steaua surprinsă de Telescopul Spațial Hubble și au transformat lumina în sunet, atribuind tonul la direcția din centrul imaginii și volumul la luminozitatea luminii.

Pe măsură ce asculți cum sună steaua RS Puppis se poate auzi un ton mai înalt din centrul imaginii și unul mai scăzut în partea inferioară.

Transformarea imaginilor cosmice în sunete

Atunci când cercul se apropie de steaua strălucitoare din centru, sunetul devine din ce în ce mai puternic, ajungând la o singură convergență de sunet, potrivit Science Alert.

Sonicitatea Universului oferă un alt mod de a experimenta minunile Cosmosului, dar există și câteva motive foarte utile de a face asta.

Unul dintre acestea este transformarea datelor vizuale în date auditive, ceea ce face fenomenul mai accesibil pentru oamenii cu vedere limitată sau care sunt orbi. De asemenea, transformarea poate scoate la iveală detalii din date care pot fi trecute cu vederea în forma lor originală, arătând modele, semnale mai slabe sau informații care s-ar pierde în zgomot.

Luminozitatea stelelor din Calea Lactee variază

Luminozitatea acestor stele variază în mod regulat. Pentru RS Puppis, perioada este de aproximativ șase săptămâni. Multe stele variază în luminozitate, dar în cazul cefeidelor, există o relație cunoscută și distinctă între luminozitatea stelei și periodicitatea acesteia.

Așadar, odată ce cunoașteți perioada de timp a unei variabile cefeide, puteți afla exact cât de strălucitoare este aceasta. Nu cât de strălucitoare ne apare nouă, pe Pământ, ci câtă lumină emite de fapt. Și dacă știi cât de luminos este un obiect, poți afla cât de departe se află. Acest lucru înseamnă că putem folosi variabilele cefeide pentru a cartografia distanțele din galaxie.

RS Puppis, cea mai luminoasă cefeidă, cu o strălucire medie de 15.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, este, de asemenea, înconjurată de praf. Atunci când steaua își intensifică luminozitatea, trimite o explozie de lumină mai puternică în praf. Această lumină este reflectată de praf, producând un ecou de lumină. Aceasta este ceea ce face ca frumoasele inele argintii să se formeze în jurul stelei.

 O conversie uimitoare a unei stele bine studiate

Studiind aceste inele, cercetătorii pot înțelege praful și propritățile sale, care ne pot spune mai multe despre materia care umple spațiul dintre stele.

Această sonicitate a lui RS Puppis pare a fi mai mult în scop de informare decât științific, iar steaua este oricum extraordinar de bine studiată, așa că nu este clar dacă vom învăța ceva nou din această conversie.

Vă mai recomandăm și: 

Un nou studiu arată că stelele se nasc cu inele, iar planetele le „fură”

Cea mai „pufoasă” exoplanetă descoperită până acum pe orbita unei stele pitice roșii

Noi imagini cu vecinii noștri galactici, surprinse de Telescopul Spațial Hubble

O stea în plină explozie a fost surprinsă de Telescopul Hubble

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase