Excrementele peștilor mâncători de corali pot acționa ca „probiotice” pentru recife

19 04. 2023, 16:00

Până de curând, se credea că peștii care mănâncă corali (coralivori) slăbesc structurile recifului, în timp ce peștii care consumă alge și detritus (erbivori) se credea că mențin recifele sănătoase. Dar oamenii de știință au descoperit că excrementele peștilor erbivori lasă leziuni mari pe corali, posibil pentru că conțin agenți patogeni. În schimb, excrementele peștilor mâncători de corali pot oferi o sursă de microbi benefici care ajută coralii să prospere.

„Peștii coralivori sunt considerați, în general, dăunători, deoarece mușcă coralii”, a spus dr. Carsten Grupstra, de la Rice University (SUA), autor principal al unui studiu publicat în Frontiers in Marine Science.

„Dar se dovedește că acest lucru nu spune toată povestea. Fecalele peștilor mâncători de corali conțin mulți dintre taxonii bacterieni care se asociază cu coralii sănătoși în condiții normale, ceea ce poate duce la dispersarea naturală a ‘probioticelor de corali’, similar terapiei de transplant de microbiotă fecală la oameni”, a spus Grupstra.

Cum au fost studiate efectele avute de excrementele peștilor mâncători de corali?

Recifele de corali tropicale adăpostesc o mulțime de pești, care își fac nevoile tot timpul. Deși excrementele de pești dispersează nutrienți care pot ajuta la menținerea unui recif de corali sănătos, ele conțin, de asemenea, agenți patogeni și sedimente care pot sufoca părți din coralii vii, iar aceste bucăți de corali aflați pe moarte sunt numite leziuni. Pentru a proteja ecosistemele delicate ale recifelor de corali, trebuie să înțelegem cum funcționează acest ciclu de deșeuri și nutrienți.

Grupstra și colegii săi au studiat efectele excrementelor atât de la coralivori, cât și de la erbivori asupra coralilor vii. Cercetătorii au pus bucăți de corali în borcane cu apă de mare sterilă și au aplicat fecale de pești coralivori și erbivori în diferite borcane.

Unele probe au fost sterilizate, pentru a determina dacă caracteristicile fizice ale excrementelor au cauzat leziunile. După experiment, fiecare bucată de coral a fost examinată și clasificată ca fiind aparent sănătoasă, conținând leziuni sau moartă.

În cele din urmă, oamenii de știință au prelevat probe din excrementele mai multor specii de coralivori și erbivori pentru a afla ce bacterii conțin acestea. Acest lucru i-a ajutat să înțeleagă ce tipuri de bacterii ar putea contribui la efectele observate asupra coralului, dacă excrementele conțineau agenți patogeni specifici de corali și dacă rezultatele lor din experimentul de adăugare a excrementelor ar putea fi generalizate la alți pești mâncători de corali sau de alge și detritus, scrie Phys.org.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Adăugarea excrementelor în borcane a provocat uneori leziuni pe bucăți de coral și, potențial, chiar moartea fragmentului; fragmentele fără excremente au rămas sănătoase. Excrementele de la erbivori au provocat leziuni sau moarte în toate bucățile de corali, în timp ce excrementele de la coralivori au cauzat leziuni din ce în ce mai mici și rareori au cauzat moartea. Excrementele sterilizate de la oricare dintre tipurile de pești au cauzat puține daune, comparabile cu nivelurile scăzute de daune cauzate de excrementele de coralivor.

Cercetătorii au bănuit că acest lucru este cauzat de abundența mai mare de agenți patogeni ai coralilor găsiți în excrementele proaspete ale erbivorilor și de abundența mai mare de microbi benefici găsiți în excrementele proaspete ale coralivorilor. Peștele care se presupunea anterior a fi dăunător poate contribui astfel la procese importante care promovează sănătatea recifului de corali.

„Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a testa modul în care excrementele de pești afectează coralii, pentru a vedea cum am putea folosi aceste excremente în eforturile de gestionare pentru a susține sănătatea recifului de corali”, a spus Grupstra.

Au peștii același efect în mediul real ca în laborator?

Oamenii de știință au subliniat că efectele de leziuni provocate de excremente pot să nu fie atât de severe în condiții reale și să nu fie distribuite uniform. Teritoriile și comportamentele peștilor influențează locul și momentul când își fac nevoile; excrementele se pot dezintegra în apă, limitând formarea leziunilor.

Unele excremente sunt consumate de alți pești, iar organismele care trăiesc pe corali pot, de asemenea, să miște excrementele rămase care cad pe corali, diminuând potențial efectele excrementelor.

„Împreună, aceste descoperiri au ca rezultat o înțelegere mai nuanțată a rolurilor peștilor pentru recifele de corali și ne pot ajuta să înțelegem mai bine interacțiunile care au loc în recifele din întreaga lume. Atât coralivorii, cât și erbivorii au roluri ecologice importante, iar înțelegerea acestor roluri ne poate ajuta să gestionăm și să conservăm mai bine aceste ecosisteme importante”, a spus Grupstra.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Pe ce continent nu există albine?

Cea mai mortală ciupercă din lume și-a schimbat strategia de reproducere

Trei noi specii de nautil au fost găsite în Marea Coralilor și Pacificul de Sud

Cea mai morocănoasă pisică din lume trăiește pe Muntele Everest