Home » Natură » Rechinii-ciocan își țin respirația pentru a-și păstra temperatura în adâncul oceanului

Rechinii-ciocan își țin respirația pentru a-și păstra temperatura în adâncul oceanului

Publicat: 22.05.2023

Iată o metodă neobișnuită pentru păstrarea temperaturii în adâncul oceanului: rechinii-ciocan își țin respirația.

Această descoperire surprinzătoare a fost făcută de cercetătorii de la University of Hawai’i at Manoa. „A fost o surpriză completă. A fost neașteptat ca rechinii să-și țină respirația ca să vâneze precum un mamifer marin care se scufundă. Este un comportament extraordinar al unui animal incredibil”, a declarat Mark Royer, autor principal și cercetător la Shark Research Group din cadrul Institutului de Biologie Marină din Hawaii (HIMB).

Sphyrna lewini trăiește de obicei în apele de coastă și tropicale mai calde. Majoritatea peștilor, inclusiv rechinii-ciocan, sunt ectotermi, ceea ce înseamnă că împrejurimile lor controlează temperatura internă a corpului.

Cu toate acestea, aceste specii au fost observate în mod repetat scufundându-se la adâncimi reci din ocean (800 de metri) în căutare de pradă, cum ar fi peștii și calmarii. Temperatura apei mării la aceste adâncimi este de obicei scăzută și animalele trebuie să-și mențină corpul cald pentru a supraviețui.

Cum au aflat cercetătorii că rechinii-ciocan își țin respirația?

Echipa a atașat dispozitive cu senzori lângă aripioarele dorsale a șase rechini-ciocan de lângă Hawaii pentru a înțelege mai bine strategia lor de respirație în apa rece de la adâncime. Conform studiului, dispozitivele individuale au ajutat la colectarea de date despre temperatura musculară, adâncimea oceanului, orientarea corpului și nivelurile de activitate.

Datele dispozitivului au demonstrat că mușchii rechinului au rămas calzi pe toată durata scufundării în apă rece adâncă. Atunci când rechinii-ciocan s-au apropiat de habitatul lor natural (apa de suprafață), mușchii au început să se răcească din nou, scrie Interesting Engineering.

Se crede că branhiile, care le permit rechinilor să respire, sunt locuri semnificative din punct de vedere al pierderii căldurii. Pentru a obține dovezi directe, echipa a înregistrat și videoclipuri cu rechini care se scufundă în apă rece. Videoclipul cu un rechin înotând la o adâncime de 1.044 de metri a arătat că „fantele branhiale” au fost închise etanș în acest timp. Imaginile cu rechini care înoată la suprafața apei prezintă fante branhiale larg deschise.

Chiar și modelarea computerizată a descoperit că rechinii ar putea preveni pierderea de căldură prin intermediul branhiilor, ceea ce le menține corpul cald în timpul scufundărilor adânci.

Cât își poate ține respirația un rechin?

Toate aceste rezultate validează faptul că rechinii-ciocan își țin respirația pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce îi ajută să reziste la temperaturile foarte scăzute din adâncurile oceanului.

„Ținerea respirației îi menține calzi pe rechinii-ciocan și le oprește alimentarea cu oxigen. Deși acești rechini își țin respirația în medie 17 minute, ei petrec în medie doar patru minute la adâncimi extreme, apoi revin rapid la ape de suprafață mai calde, bine oxigenate, unde respirația se reia”, a explicat Royer.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca rechinul să fi evoluat această trăsătură pentru a vâna prada care locuiește la adâncime. În continuare, echipa dorește să se concentreze pe înțelegerea metabolismului rechinilor-ciocan pentru a dezvălui mai multe informații despre modul în care aceștia fac față scufundărilor frecvente la temperaturi mici.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

Vă recomandăm să citiți și:

O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu

Cercetătorii au identificat o specie de broască „fără voce”

Test de cultură generală. Ce memorie au peștișorii aurii?

Trei noi specii de nautil au fost găsite în Marea Coralilor și Pacificul de Sud

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase