Home » Natură » O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu

O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu

O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu
Sursa foto: CC BY-SA 2.5/Wikimedia
Publicat: 17.02.2023

Lista animalelor cunoscute pentru capacitatea lor de a-și recunoaște propria reflexie este redusă, însă acum, se pare că specia Labroides dimidiatus ar putea fi cel mai nou membru al acestei categorii uimitoare.

Un studiu privind recunoașterea proprie în oglindă (MSR) a investigat reacțiile peștilor la vederea imaginilor cu ei înșiși și cu alți membri ai speciei lor.

Privind comportamentele agresive, echipa a constatat că peștii au părut capabil să își recunoască propriile fețe.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul PNAS.

Testele în oglindă, eficace în descoperirea capacităților de identificare proprie

Astfel încât să testeze capacitatea peștilor de a-și recunoaște propria reflexie, echipa a efectuat mai întâi teste cu marcaj în oglindă. În aceste teste, un semn asemănător cu un ectoparazit a fost plasat pe gâtul a zece pești, înainte de a li se arăta propria reflexie într-o oglindă. Toți peștii din eșantion au trecut acest test, prezentând un comportament de scărpinare a gâtului pe fundul acvariului în încercarea de a elimina parazitul suspectat, potrivit IFL Science.

Deoarece peștii Labroides dimidiatus sunt cunoscuți ca având un comportament agresiv față de membrii necunoscuți ai speciei lor, testele ulterioare au constat în imagini statice cu pești din specia Labroides dimidiatus.

Cercetătorii au descoperit că cei care nu participaseră la testele de marcare în oglindă au acționat agresiv la toate imaginile cu peștii din specia lor, indiferent dacă era afișată propria lor imagine. Acest lucru sugerează că testele în oglindă au acționat ca o modalitate prin care peștii au învățat cum arată propria lor reflexie.

Mecanismele de recunoaștere facială sunt deocamdată necunoscute

Ca să testeze capacitățile de recunoaștere facială proprie, echipa le-a prezentat peștilor fie imagini unice cu ei înșiși, fie cu un pește necunoscut. În plus, ei au arătat, de asemenea, imagini compuse din fața peștelui pe corpul unui pește necunoscut sau fața unui pește necunoscut pe propriul corp.

Interesant este că, rezultatele au arătat că peștii care s-au comportat agresiv la vederea oricărei imagini în care a apărut fața unui pește necunoscut sugerează că peștii Labroides dimidiatus prezintă o recunoaștere a feței proprii la fel ca oamenii.

În timp ce mecanismele care subliniază capacitatea de recunoaștere proprie a acestor pești rămâne neclară, iar relația MSR cu o conștiință de sine o ipoteză controversată, se pare că recunoașterea de sine ar putea fi mai răspândită la specii foarte diferite decât se credea anterior.

Vă mai recomandăm și: 

Iată ce trebuie să faci pentru a avea pești fericiți în acvariu!

Peștii de apă dulce sunt mai contaminați cu „chimicale eterne” decât cei din oceane

O nouă specie de pește a fost găsită în Maldive. Descoperirea aparține unui cercetător local

Un pește exotic, cunoscut drept „peștele lună”, găsit pe o plajă din Oregon, SUA. Ce se știe despre această specie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase