Home » Natură » Test de cultură generală. Liliecii sunt orbi sau pot vedea?

Test de cultură generală. Liliecii sunt orbi sau pot vedea?

Publicat: 14.06.2023

Din moment ce se știe că liliecii folosesc ecolocația pentru a se orienta, probabil mulți vă întrebați dacă liliecii sunt orbi. Iată răspunsul!

Liliecii sunt orbi sau pot vedea? Liliecii nu sunt orbi și pot vedea destul de bine folosind ochii. Deși majoritatea liliecilor au urechi avansate care le oferă o formă de vedere în întuneric cunoscută sub numele de ecolocație, asta nu înseamnă că au o vedere proastă.

Liliecii își folosesc auzul bun pentru a găsi hrană în întunericul nopții, iar ochii lor buni pentru a găsi hrană în lumina zilei. Vederea liliecilor este adaptată la condiții de lumină scăzută, cum ar fi cea prezentă în zori și amurg. În timp ce unii lilieci s-ar putea să nu aibă o vedere a culorilor la fel de bună ca a oamenilor, vederea lor generală poate fi mai bună decât a oamenilor în zori și amurg, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).

Liliecii sunt orbi sau nu? Cât de bine pot vedea aceștia?

În cartea lor despre lilieci, autoarele Barbara Schmidt-French și Carol Butler afirmă că „despre o persoană cu vedere slabă se spune în mod obișnuit că este oarbă ca un liliac, dar expresia este nepotrivită, deoarece liliecii pot vedea de fapt destul de bine, acuitatea vizuală variind de la o specie la alta”.

„Atât megaliliecii, cât și microliliecii se bazează pe vedere în timpul interacțiunilor sociale, pentru a urmări prădătorii și pentru a naviga. Megaliliecii au ochi mari și depind de vedere pentru a se orienta în timpul zborului și pentru a găsi hrană. Majoritatea microliliecilor folosesc ecolocația pentru a naviga și pentru a găsi hrană și tind să aibă ochi mai mici, deși și ei folosesc vederea în timpul activităților lor zilnice și pentru a detecta obiecte în afara intervalului efectiv de ecolocație, care este de aproximativ 10-20 de metri”, explică autoarele.

De ce li se spune unor oameni că sunt „orbi ca liliecii”?

„Unii lilieci sunt, de asemenea, capabili de diferențiere vizuală, ceea ce îi poate ajuta pe liliecii care se hrănesc cu fructe sau cu nectar să găsească hrană”, spun cele două.

Luat la propriu, comentariul „ești orb ca un liliac” ar trebui să însemne că aveți o vedere excelentă în condiții de lumină scăzută, deși, de obicei, este menit să implice că o vedere proastă în general. Această frază provine probabil din faptul că liliecii au tipare de zbor rapide, neregulate, care arată precum o persoană care orbecăie.

Vă recomandăm să citiți și:

Păsările urbane preferă copacii nativi, arată un studiu pe termen lung

Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător

Test de cultură generală. Ce culoare are pielea urșilor polari?

O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase