Home » Natură » Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător

Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător

Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător
Sursa foto: Kenneth Balcomb,Center for Whale Research/EurekAlert
Publicat: 20.02.2023

Balenele ucigașe (orcile) devenite mame își sacrifică propriile șanse reproductive pentru a garanta succesul viitor al fiilor lor. Deși nu este nicio surpriză că mamele fac sacrificii pentru puii lor, cercetătorii au constatat că orcile (Orcinus orca) duc noțiunea de „băiatul mamei” la extrem, continuând să aibă grijă de fiii lor chiar și la maturitate, deși asta le afectează șansele de reproducere.

Cercetătorii au constatat într-un nou studiu publicat recent în jurnalul Current Biology, că relația afectuoasă dintre mamă și fiu este valabilă în rândul a 73 de orci care alcătuiesc în prezent populația „rezidentă sudică”, un grup care locuiește în apele statului Washington și ale Columbiei Britanice.

Începând cu 1976, Centrul pentru Cercetarea Balenelor din Harbour, Washington, a monitorizat această populație intens studiată și a observat acest „sistem social bizar”, în care mamele continuă să vâneze pentru fiii lor deveniți adulți, potrivit unui comunicat.

Odată ajunse la maturitate, femelele sunt date la o parte pentru masculi

Deoarece grupurile de orci sunt matrilinare, „atât fiii, cât și fiicele rămân în cadrul grupului mamei lor pentru întreaga viață, în această populație de orci, și credem că lucrul acesta se întâmplă în majoritatea populațiilor de orci rezidente. Dar, în special fiii păstrează legături sociale strânse cu mamele lor și este mult mai probabil să rămână în preajma acestora”, a spus primul autor, Michael Weiss, director de cercetare la Centrul pentru Cercetarea Balenelor.

În timp ce traiul alături de mame poate aduce beneficii pentru masculi, fiiicele, pe de altă parte, sunt eliminate complet de la împărțirea hranei de către mamele lor odată ce ating maturitatea sexuală, în general cândva între șase și zece ani, conform Live Science

Mamele acordă puilor masculi tratament preferențial

Deci, de ce mamele orci le acordă fiilor lor tratament preferențial, și nu și fiicelor? Cercetătorii cred că totul are de-a face cu o analiză evolutivă a raportului cost/beneficiu.

„Masculii sunt puțin mai mari decât femelele, astfel că aceștia au nevoie de mai multe calorii și sunt mai puțin dirijabili, așa că pot avea mai puțin noroc la prinderea peștilor. Din punctul de vedere al mamei, există câteva motive bune pentru care poate și-ar dori să își ajute pe fiul. Atunci când fiicele se reproduc, puii lor rămân în grupul bunicii, iar asta înseamnă că în grup există o altă gură de hrănit, care ar putea concura cu ceilalți pui ai femelei. Deci, există un cost ca să îți ajuți fiica să se reproducă. În timp ce masculii, atunci când au la rândul lor pui, aceștia se nasc de obicei în grupul altcuiva”, a explicat Weiss.

Îngrijirea permanentă a masculilor diminuează șansele mamei de a se reproduce

Totuși, această îngrijire a masculilor le costă pe mame pe termen lung. Cercetătorii au descoperit o „corelație negativă puternică” între grija femelelor pentru fiii lor adulți și probabilitatea de a făta un mascul viabil. Fiecare fiu care supraviețuiește elimină șansele mamei de a avea din nou un pui mascul cu mai mult de 50% într-un anumit an.

„De exemplu, o femelă de 21 de ani, care nu are niciun pui de care să aibă grijă în momentul de față și care nu s-a reprodus în anul precedent are aproximativ o șansă din cinci de a avea un mascul. Dacă acea femelă are un fiu de care are grijă, acea șansă scade la una de unu la zece. Având grijă de acești fii, mamele au mai puține resurse de hrană de care au nevoie pentru a purta aceste sarcini cu adevărat costisitoare, ceea ce le face mult mai puțin susceptibile de a se reproduce în continuare”, a spus Weiss.

Vă mai recomandăm și: 

Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci

Un virus potențial periculos infectează balenele și delfinii din Pacific

O influenceriţă, amendată după ce s-a filmat în timp ce gătea și mânca un mare rechin alb

Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase