Home » Natură » Înlocuirea gazonului cu flori aduce multe beneficii și economisește emisii

Înlocuirea gazonului cu flori aduce multe beneficii și economisește emisii

Publicat: 07.06.2023

Haosul colorat adus de florile sălbatice este o alternativă mult mai „verde” la peticul de gazon perfect aranjat, transmite o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Cambridge (Anglia).

Gazonul este o tradiție populară, veche de secole, în mare parte din lumea occidentală. Cu toate acestea, oricât de grozave sunt aceste petice uniforme de verde pentru, de exemplu, practicarea de exerciții fizice, acestea nu favorizează cele mai sănătoase habitate naturale.

Menținerea unei grădini cu iarbă uniformă este mai costisitoare, consumă mai mult timp și este mai nocivă pentru mediu decât pur și simplu lăsarea naturii să preia controlul, scrie Science Alert.

Iar când natura își face de cap, priveliștea te poate lăsa fără cuvinte!

Florile sunt mult mai benefice pentru ecosistem

Pentru a demonstra acest lucru, o echipă de la King’s College a încălcat o tradiție de lungă durată. În 2019, au împiedicat ca aproape jumătate din emblematica Back Lawn a colegiului să fie tunsă, pentru prima dată de când a fost plasată, în 1772, și au plantat un amestec de flori sălbatice în solul vegetal al acestei regiuni.

Un amestec de maci, albăstrele și margarete au prins viață în acel loc. Conform noilor descoperiri, peticul de culoare de dimensiunea unui teren de fotbal sprijină acum de 3,6 ori mai multe plante, păianjeni și insecte față de gazonul din apropiere.

De fapt, biomasa nevertebratelor care trăiesc în florile sălbatice este de 25 de ori mai mare decât cea a gazonului obișnuit, incluzând de două ori mai multe specii care au nevoie de conservare.

Cercetătorii spun că pajiștea a susținut de aproximativ patru ori mai multe specii de plante în declin în 2021 decât o făcea ca gazon. Odată cu florile, au apărut și insectele, iar odată cu ele au venit și prădătorii lor. Liliecii locali se hrănesc acum din pajiște de trei ori mai des, spun cercetătorii.

„Am fost foarte surprinsă de amploarea schimbării pentru o zonă atât de mică”, spune ecologista Cicely Marshall, de la Universitatea din Cambridge.

„Pentru speciile care ar putea căuta insecte pe mai mulți kilometri într-o singură seară, este incredibil că pajiștea noastră mică a influențat comportamentul liliecilor”, adaugă ea.

Cum s-a dezvoltat mini-pajiștea de la King’s College?

Pentru început, pajiștea a fost însămânțată cu doar 33 de specii de plante. Acum găzduiește cel puțin alte 51 de specii. În plus, nu mai este nevoia ca un grădinar să cosească, să fertilizeze, să ude sau să pulverizeze aceste plante cu pesticide.

Deoarece grădinile pot stoca carbon de-a lungul timpului, acest lucru economisește o mulțime de potențiale emisii. Cercetătorii estimează că pajiștile ar putea economisi aproximativ 1,36 tone de emisii de carbon per hectar pe an, în principal din eliminarea cositului și a fertilizării.

Acest număr echivalent cu un zbor dus-întors între Londra și New York. Iar experimentul a fost efectuat pe un mic petic de pământ. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că chiar și pajiștile mici pot avea o influență pozitivă asupra vieții sălbatice. Imaginați-vă dacă aceste rezultate ar fi aplicate în numeroase curți și în spații publice.

„Mulți oameni își tund gazonul pentru că asta au făcut întotdeauna. Există percepția conform căreia un gazon tuns demonstrează că ai mai multă grijă de grădină”, spune Steve Coghill, horticultor la Universitatea din Cambridge.

Dar renunțarea la această tradiție ar putea, de fapt, să arate și mai multă grijă. „Marea Britanie este una dintre cele mai defrișate țări din Europa. Orice putem face pentru a readuce biodiversitatea merită încercat”, spune Coghill.

Studenții sunt bucuroși de schimbare

Studenții și personalul de la Cambridge cu siguranță nu par fie deranjați. Într-un sondaj efectuat pe câteva sute de rezidenți de la King’s College, cercetătorii au descoperit că mulți studenți preferă să aibă un amestec de pajiști și gazon în loc să aibă doar gazon.

Unii au spus că gazonul li se pare mai „pretențios” sau „steril și respingător”. Majoritatea au spus că florile sălbatice sunt mai plăcute din punct de vedere estetic.

„Întotdeauna vor exista oameni care preferă estetica gazonului”, spune Marshall, „și gazonul are cu siguranță utilitatea sa: este rezistent și bun pentru recreere; nu veți juca fotbal pe o pajiște!”.

Dar Marshall spune că gazonul urban din Marea Britanie este o oportunitate amplă pentru conservarea biodiversității. În comparație cu gazonul, de exemplu, pajiștea de la Cambridge reflectă mai multă lumină solară, lucru despre care cercetătorii spun că ar putea ajuta la „menținerea unui microclimat urban mai rece sub încălzirea globală viitoare”.

„Oamenii care fac primul pas îi pot ajuta pe ceilalți să vadă beneficiile. Instituțiile respectate și proeminente precum King’s College pot acționa ca modele care pot influența opinia publică”, încheie cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în Ecological Solutions and Evidence.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii au lăsat o „amprentă înghețată” de microbi pe Muntele Everest

Pădurile montane dispar într-un ritm accelerat, avertizează un studiu

„Avertisment final” de la oamenii de știință: Acționați acum sau va fi prea târziu!

Creșterea temperaturilor la tropice ar putea însemna vești proaste pentru iubitorii de cafea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase