Home » Natură » Imagine bizară în jungla peruană: fluturii beau lacrimile țestoaselor

Imagine bizară în jungla peruană: fluturii beau lacrimile țestoaselor

Publicat: 14.08.2023

Dacă veți avea vreodată ocazia să călătoriți de-a lungul Amazoniei peruane, ați putea să aveți parte de o imagine de-a dreptul magică și deloc obișnuită.

Printre incredibilele specii de animale care se găsesc în zonă, au fost identificați fluturi care au o activitate care poate părea cel puțin bizară: aceștia beau lacrimile țestoaselor.

Entomologul tropical Phil Torres a postat pe contul lui de YouTube o filmare în care este surprins comportamentul neobișnuit al unor fluturi.

Fluturii au devenit creativi în căutarea surselor de sare

El a explicat că este vorba de opt specii de fluturi care sunt interesați de un singur lucru: sodiul.

Amazonia peruană (sau jungla peruană) este o zonă care duce lipsă de sare, unul din motive fiind acela că se află la o distanță considerabilă de apă.

Sursa: YouTube

Oceanul Atlantic se află la mai mult de 1.600 de kilometri distanță și, pe lângă asta, nici Munții Anzi nu permit ca vântul să poarte până în regiune particulele minerale. Din aceste considerente, animalele și insectele care trăiesc aici se adaptează și sunt creative atunci când trebuie să găsească o sursă de sare.

Un exemplu interesant de comensalism

De obicei, fluturii se hrănesc cu nectarul florilor și se bucură din plin de zahărul pe care îl oferă acestea. Totuși, insectele au nevoie și de sare, pe care nu o găsesc în plante, nămol sau în materie fecală. O sursă bună de sodiu a devenit, astfel, lacrima țestoaselor.

Motivul este acela că dieta țestoaselor include și carne, care deja are un conținut ridicat de sare, potrivit IFLScience. Se pare că ele nu sunt prea înaintate de fluturii care le beau lacrimile.

„Țestoasele nu par să se bucure de experiență. Acesta este un exemplu foarte interesant de comensalism, un parteneriat în care o specie beneficiază de altă specie, care nu este afectată – fie pozitiv, fie negativ”, au explicat specialiștii.

Vă recomandăm să citiți și:

Apele oceanului de pe coasta Floridei au ajuns la temperatura unui jacuzzi

Cel mai însorit loc de pe Pământ este foarte similar cu Venus

Imagini extraordinare cu „Poarta către lumea de dincolo” din Siberia surprinse cu drona

Bariera invizibilă care trece prin Indonezia, în sfârșit, explicată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase