Home » Natură » Petele albe de pe aripile fluturilor Monarh îi ajută să zboare mai bine

Petele albe de pe aripile fluturilor Monarh îi ajută să zboare mai bine

Petele albe de pe aripile fluturilor Monarh îi ajută să zboare mai bine
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.07.2023

Fluturii Monarh cu pete mari și albe pe aripi au mai mult succes să migreze pe distanțe lungi, conform unui studiu efectuat asupra aripilor lor. Nu este clar cum anume îi ajută pe fluturi aceste puncte, dar este posibil să creeze diferențe de temperatură pe aripile mari ale insectelor, reducând rezistența la înaintare și ajutându-le să zboare mai eficient. 

Monarhii (Danaus plexippus) prezintă o migrație impresionantă, după orice fel de standarde, dar mai ales pentru o insectă care cântărește abia mai mult decât o picătură de ploaie.

Unele populații călătoresc din Canada până în Statele Unite, până în munții împăduriți din Mexico, acolo unde se stabilesc pentru a hiberna în timpul iernii.

Fluturii Monarh care au migrat cu succes pe distanțe lungi au avut cu 3% mai mult alb pe aripi

Monarhii migratori au pete albe care le încadrează aripile portocalii și negre, în timp ce altor fluturi înrudiți, care nu migrează, aceste puncte le lipsesc, potrivit New Scientist.

„Toată lumea știe că fluturii monarh au pete, dar nu au mai fost studiate niciodată înainte. Nimeni nu știe nimic despre aceste pete”, a spus Andy Davis, de la Universitatea Georgia din SUA.

Alături de colegii săi, Davis a studiat rolul petelor albe în migrația fluturilor monarh.

„Este greu de observat cu ochiul liber”

Cercetătorii au analizat mai bine de 400 de imagini cu aripile fluturilor Monarh, în diferite stadii ale migrării de toamnă a insectelor, din nord către sud. Ei au prezis că fluturii cu cele mai mari pete negre pe aripi ar fi cei mai de succes, întrucât absorb mai mult din razele calde ale Soarelui. Dar, spre surprinderea lor, au descoperit opusul. Migranții cu cel mai mare succes au avut cu aproximativ 3% mai puțin negru și cu 3% mai mult alb pe aripi.

„Este greu de observat cu ochiul liber, dar pentru monarhi, acest lucru ar putea face diferența între eșec și succes în timpul zborului lung. Am fost destul de șocați de acest lucru” a spus Davis.

Vă mai recomandăm și:

Un nou telescop spațial va studia materia întunecată a Universului

De ce sunt atrase insectele de lumina artificială?

Până și albinele au sentimente. Ce se întâmplă în creierul celor mai harnice insecte?

Ar fi fost găsite dovezi de la prima extincție în masă a animalelor de pe Pământ

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase