Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, au descoperit cercetătorii

16 09. 2023, 16:00

Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Climate Change. Studiul arată că, dintre aproape 800 de râuri, încălzirea a fost observată în 87% și pierderea de oxigen în 70%.

Studiul mai preconizează că, în următorii 70 de ani, sistemele de râuri, în special cele din America de Sud, vor trece prin perioade cu niveluri scăzute de oxigen ce ar putea induce „moarte acută” pentru anumite specii de pești și ar putea amenința diversitatea acvatică.

„Este un semnal de alarmă. Știm că încălzirea climei a dus la încălzirea și pierderea oxigenului în oceane, dar nu ne-am așteptat la așa ceva în apele curgătoare și puțin adânci”, a spus Li Li, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania (Penn State) și unul dintre autorii studiului, potrivit EurekAlert.

Râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele

Echipa de cercetători a folosit Inteligența Artificială pentru a studia aproape 800 de râuri din SUA și Europa centrală. Oamenii de știință au descoperit că râurile se încălzesc și pierd oxigen mai rapid decât oceanele, fapt ce ar putea avea consecințe grave pentru viața acvatică, dar și oameni.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) estimează că majoritatea americanilor trăiesc în apropiere de râuri.

Râurile urbane trec prin cea mai rapidă încălzire

Studiul a mai dezvăluit că râurile urbane trec prin cea mai rapidă încălzire, în timp ce râurile agricole se încălzesc mai lent dar pierd mai mult oxigen.

Cercetătorii au aflat că ratele de pierdere de oxigen sunt între 1,6 și 2,5 mai crescute decât ratele istorice.

„Râurile sunt esențiale pentru supraviețuirea multor specii, inclusiv a noastră, însă au fost ignorate de-a lungul istoriei”, a adăugat Li.

Studiul cercetătorilor poate fi accesat aici!

Vă mai recomandăm să citiți și:

O formă nemaivăzută de oxigen a fost observată de către cercetători

Roverul Perseverance a doborât recordul de producție de oxigen pe Marte

NASA a reușit să extragă oxigen din praful selenar simulat

Oamenii de știință au detectat oxigen creat de organisme vii în spațiul din jurul Pământului