Home » Natură » Sângele câinilor și cailor dintr-un oraș american conține chimicale eterne

Sângele câinilor și cailor dintr-un oraș american conține chimicale eterne

Publicat: 28.06.2023

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (SUA) au detectat niveluri crescute de PFAS (numite și „chimicale eterne”) în sângele câinilor și cailor din Gray’s Creek, chiar dacă unii câini au băut doar apă îmbuteliată.

Descoperirea subliniază faptul că ecvidele sunt o specie importantă de avertizare și este un pas înainte pentru investigarea legăturilor dintre expunerea la PFAS și funcția hepatică și renală la câini și cai.

Studiul a inclus 31 de câini și 32 de cai din comunitate și a fost realizat la cererea membrilor comunității preocupați de bunăstarea animalelor lor. Toate gospodăriile din studiu foloseau apă de fântână, iar toate puțurile au fost testate și considerate contaminate cu PFAS de către inspectorii de stat.

Animalele au avut parte de un control veterinar general al sănătății, iar sângele le-a fost testat pentru 33 de substanțe chimice PFAS diferite. Aceste PFAS au fost alese pe baza compușilor prezenți în bazinul râului Cape Fear și a disponibilității standardelor analitice.

Câte PFAS conține sângele câinilor și al cailor din Gray’s Creek?

Din lista de 33 de PFAS de interes, cercetătorii au găsit 20 de PFAS diferite la animale. Fiecare animal din studiu a avut cel puțin o astfel de substanță detectată în sânge, iar peste 50% dintre câini și cai au avut cel puțin 12 din cele 20 de PFAS detectate.

PFOS, un PFAS cu lanț lung folosit de ani de zile în produsele industriale și comerciale, a avut cele mai mari concentrații în sângele câinilor. Acidul perfluorosulfonic PFHxS, un surfactant utilizat în produse de larg consum și spume pentru stingerea incendiilor, a fost detectat la câini, dar nu și la cai.

În concordanță cu faptul că fântânile erau sursa cunoscută de contaminare, unele PFAS care conțin eteri, inclusiv HFPO-DA (cunoscute ca GenX), au fost detectate numai la câini și cai care au băut apă de fântână, scrie Phys.org.

La câinii care au băut apă de fântână, concentrațiile medii a două dintre PFAS, PFOS și PFHxS, au fost similare cu cele ale copiilor din studiul de expunere Wilmington GenX, sugerând că patrupedele pot servi drept un indicator important al PFAS din casă.

Chiar și animalele care au băut apă îmbuteliată au PFAS în sânge

Câinii care au băut apă îmbuteliată, pe de altă parte, aveau diferite tipuri de PFAS în sânge. Cu toate acestea, 16 dintre cele 20 de PFAS detectate în acest studiu au fost găsite și la câinii care au băut apă îmbuteliată.

Caii au avut concentrații mai mici de PFAS decât câinii, deși caii au prezentat concentrații mai mari de Nafion 2 (NBP2), un produs secundar al producției fluorochimice. Constatarea sugerează că o contaminare a mediului exterior, potențial din depunerea de PFAS pe furaje, a contribuit la expunerea acestora.

„Caii nu au fost folosiți anterior pentru a monitoriza expunerea la PFAS. Dar ei pot oferi informații critice despre căile de expunere din mediul exterior atunci când locuiesc în imediata apropiere a surselor de contaminare cunoscute”, spune Kylie Rock, cercetătoare postdoctorală la NC State.

Chimicalele eterne pot veni din diferite surse

În cele din urmă, analizele sângelui animalelor au arătat modificări ale biomarkerilor de diagnostic utilizați pentru a evalua disfuncția hepatică și renală, două sisteme de organe care sunt ținte primare ale toxicității PFAS la oameni.

„Deși expunerile pe care le-am găsit au fost în general scăzute, am observat diferențe de concentrare și compoziție pentru animalele care trăiesc în interior față de cele din exterior”, spune Scott Belcher, profesor asociat de biologie la NC State.

„Faptul că unele dintre concentrațiile din sângele câinilor sunt similare cu cele de la copii întărește ideea că patrupezii sunt avertizori importanți pentru acești contaminanți. Și faptul că PFAS sunt prezente și la animalele care nu beau apă de fântână indică existența unor alte surse de contaminare în case, cum ar fi praful sau alimentele”, spune Belcher.

Studiul a fost publicat în Environmental Science and Technology.

Vă recomandăm să citiți și:

Recordul de caniculă din Vietnam confirmă previziunile extreme

Meduza-robot ar putea curăța plasticul din oceane

Algele din gheața arctică, puternic contaminate cu microplastice

Poluarea luminoasă poate prelungi sezonul țânțarilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase