Home » Natură » Încălzirea globală micșorează ghețarii de la un an la altul

Încălzirea globală micșorează ghețarii de la un an la altul

Încălzirea globală micșorează ghețarii de la un an la altul
Credit foto: Copernicus Sentinel (2023), ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 12.12.2023

Noi descoperiri științifice arată, din nou, că schimbările climatice își pun amprenta asupra Antarcticii, un continent despre care se credea, până de curând, că poate înfrunta mai bine la efectele imediate ale creșterii temperaturilor globale.

Folosind date din satelit, oamenii de știință au descoperit că platoul de gheață care se extinde în ocean de la ghețarul Cadman din vestul Antarcticii s-a prăbușit, lăsând ghețarul expus la apa neobișnuit de caldă a oceanului, ceea ce a făcut ca ghețarul să accelereze și să se retragă rapid.

Cercetarea descrie modul în care o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Leeds, Universitatea din Lancaster, ENVEO, Universitatea din Delaware și British Antarctic Survey, a folosit date de la nouă misiuni diferite de sateliți, inclusiv CryoSat al ESA și Copernicus Sentinel-1 al Europei, împreună cu măsurători in situ pentru a cartografia modul în care s-au schimbat platforma de gheață plutitoare și ghețarul.

Cum au dispărut ghețarii din Antarctica în numai trei ani?

Aceștia au descoperit că, în perioada noiembrie 2018 – mai 2021, ghețarul s-a retras cu opt kilometri, după ce a fost stabil timp de aproximativ 50 de ani.

Cercetătorii au subliniat că temperaturile neobișnuit de ridicate ale apei oceanice din jurul peninsulei antarctice de vest în 2018-2019 au declanșat o schimbare dramatică a sistemului ghețarului Cadman.

„Urmărind ghețarul Cadman cu ajutorul sateliților, am văzut că a început să se accelereze masiv în 2018, iar când am investigat datele de reanaliză oceanică, am descoperit că apele din apropiere erau cu până la 2 grade Celsius mai calde decât media în acel moment. Credem că apele mai calde au început treptat să roadă platoul glaciar Cadman de la începutul anilor 2000, dar este posibil să fi început încă din anii 1970”, a explicat Benjamin Wallis, de la Universitatea din Leeds, care a condus cercetarea.

Acesta a mai subliniat că apa mai caldă nu se afla doar la suprafața oceanului, ci și la adâncime, în coloana de apă, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).

Ghețarul s-a diminuat, anual, cu echivalentul unei clădiri cu cinci etaje

„Este posibil ca această apă mai caldă să fi ajuns până acolo unde platoul era ancorat pe fundul mării. Rezultatul fiind că platoul de gheață se topea de jos în sus, lucru pe care am putut să-l observăm cu ajutorul datelor din satelit”, a mai punctat specialistul.

Dezvoltându-se din ghețarii de pe uscat, platformele de gheață plutesc la suprafața oceanului și uneori ajung pe fundul oceanului, unde pot fi ancorate.

Potrivit acestei noi cercetări, ghețarul Cadman se află acum într-o stare de „dezechilibru dinamic substanțial”. Gheața de pe ghețar a continuat să se subțieze, pierzând 20 de metri pe an în înălțime (ceea ce echivalează cu o pierdere de înălțime a unei clădiri de cinci etaje în fiecare an).  Iar aproximativ 2,16 miliarde de tone de gheață se scurg din ghețarul Cadman în ocean în fiecare an.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ghețarii din Elveția s-au topit în doi ani cât în ultimele trei decenii

Rămășițele unui alpinist german dispărut în 1986, găsite într-un ghețar din Elveția

Un ghețar din Antarctica „sângerează” și nedumerește oamenii de știință

Hotel Belvédère, peisajul spectaculos de la marginea ghețarilor elvețieni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase