Home » Știință » Un ghețar din Antarctica „sângerează” și nedumerește oamenii de știință

Un ghețar din Antarctica „sângerează” și nedumerește oamenii de știință

Un ghețar din Antarctica „sângerează” și nedumerește oamenii de știință
Foto: National Science Foundation/Peter Rejcek via Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 03.07.2023

De peste un secol, oamenii de știință încearcă să înțeleagă ghețarul care „sângerează” un lichid roșu. Acesta este situat în Antarctica.

Locul bizar, numit mai târziu „Blood Falls”, i-a derutat pe cercetători. Dar acum, o echipă de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) ar fi găsit un răspuns la acest mister.

Oamenii de știință au colectat mostre de lichid roșu de la ghețarul care „sângerează” și le-au examinat la un microscop foarte specializat, găsind ceva surprinzător, care ar putea avea implicații chiar și în căutarea de viață extraterestră pe alte planete.

Ce secrete ascunde ghețarul care „sângerează”?

„De îndată ce m-am uitat la imaginile de la microscop, am observat că există aceste nanosfere mici și sunt bogate în fier, și au o mulțime de elemente diferite în ele în afară de fier: siliciu, calciu, aluminiu, sodiu; și toate variau”, a declarat Ken Livi, coautor al unei noi lucrări despre ghețar.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Existența acestor nanosfere misterioase, care nu au fost detectate până acum, este contrară teoriei predominante conform căreia lichidul roșu a fost cauzat de o abundență de minerale.

Mineralele sunt de natură cristalină, în timp ce aceste nanosfere, care sunt de 100 de ori mai mici decât globulele roșii din sânge, nu sunt.

Existența lor aduce, de asemenea, noi informații despre microorganismele și bacteriile care au trăit „potențial milioane de ani sub apele saline ale ghețarului antarctic”, spune Livi.

Legătura dintre „sângele” ghețarului și planeta Marte

Interesant este că Livi a studiat modalități de analiză a biomaterialelor de pe Pământ și nu numai, scrie Futurism.

„Odată cu apariția misiunilor Mars Rover, a existat un interes în încercarea de a analiza solidele care au ieșit din apele Blood Falls ca și cum ar fi fost un loc de aterizare marțian. Ce s-ar întâmpla dacă un rover de pe Marte ar ateriza în Antarctica? Ar fi capabil să determine ce anume face ca Blood Falls să aibă această culoare roșie?”, s-a întrebat cercetătorul.

Din păcate, roverele care examinează în prezent suprafața marțiană sunt concepute pentru a detecta mineralele în forma lor cristalină, ceea ce face ca „metodele noastre de identificare a acestor materiale să fie… inadecvate”, spune Livi.

Asta înseamnă că oamenii de știință rămân cu o provocare semnificativă: nu există o modalitate practică de a duce un microscop specializat pe Marte. Dar dacă ar putea găsi aceste nanosfere pe o altă planetă, ele ar putea indica semne ale vieții antice, sugerează Livi și echipa sa în lucrare.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce nu fac peștii implozie în adâncuri?

Algele toxice au ucis sute de delfini și lei de mare pe coasta Californiei

Răzbunarea balenelor ucigașe! Atacă navele și învață unele de altele cum să le scufunde

„Atlantificarea” Oceanului Arctic a început! Un cercetător a făcut o descoperire neașteptată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase