Home » Natură » Focile mor în masă în sudul Atlanticului

Focile mor în masă în sudul Atlanticului

Publicat: 14.01.2024

O echipă de virologie din Marea Britanie a constatat că focile mor în masă pe măsură ce virusul extrem de contagios H5N1 continuă să se răspândească în întreaga lume. Au fost confirmate primele cazuri de gripă aviară la elefanți de mare și foci cu blană în regiunea sub-antarctică.

Cercetătorii au raportat anterior faptul că focile mor în masă și că mai mulți de elefanți de mare de pe insula South Georgia, un teritoriu britanic din Oceanul Atlantic de Sud, prezentau simptome de gripă aviară. Însă, deși au fost confirmate cazuri la păsări marine, infecțiile la foci au fost considerate suspecte, în așteptarea rezultatelor de laborator.

Primele cazuri cunoscute de H5N1 au fost detectate în regiunea Antarctică în octombrie, la păsările skua maro de pe insula Bird, lângă South Georgia. Două luni mai târziu, sute de elefanți de mare au fost găsiți morți. De asemenea, au fost înregistrate creșteri ale deceselor la foci cu blană, pescăruși kelp și skua maro în mai multe alte locuri.

Faptul că focile mor în masă este „sfâșietor”!

Marco Falchieri, un cercetător în echipa de virologie aviară și gripă a Agenției de Sănătate Animală și Vegetală (APHA), a colectat mostrele din South Georgia care au fost pozitive pentru gripa aviară. El a declarat că a văzut aproximativ 20 de elefanți de mare morți. „Emoțional, este aproape sfâșietor să vezi atât de multe foci moarte”, a spus el, citat de The Guardian.

Alte foci prezentau semne respiratorii ale gripei aviare, a spus el, menționând „tuse, strănut, secreții oculare, secreții nazale, mișcări lente ale capului și tremurături”. Falchieri a afirmat că bilanțul deceselor din South Georgia a fost probabil de aproximativ 100, în principal elefanți de mare, care par să fie mai afectați decât focile cu blană.

„Cea mai mare frică a mea este o mutație adaptivă la mamifere, pe care nu o vedem în aceste mostre noi, dar trebuie să continuăm monitorizarea”, a spus el. O mutație adaptivă, a adăugat el, „ar putea însemna că acesta devine un virus adaptat la mamifere și implicit crește riscul și pentru oameni”.

Trecerea la mamiferele din South Georgia este „o reflexie a ceea ce se întâmplă la nivel global”, a declarat Ashley Banyard, virolog APHA. Echipa lui Banyard a diagnosticat mostrele aduse de pe insulă în mijlocul lunii decembrie.

Trecerile au avut loc, a spus Banyard, „atunci când prea multe păsări au gripă aviară și mamiferele intră în contact strâns cu fecalele păsărilor bolnave sau când mamiferele consumă cadavrele de păsări infectate”.

Populațiile de foci sunt în declin

În decembrie, a fost confirmată moartea unui urs polar din cauza gripei aviare în Alaska, iar aproximativ 20.000 de lei de mare au murit din cauza virusului în Chile și Peru.

Cu toate că decesele focilor și păsărilor din regiunea sub-antarctică sunt îngrijorătoare, a spus Banyard, faptul că virusul nu s-a răspândit la alte specii este o veste bună. „Cu doi ani în urmă, ne îngrijoram că pinguinii ar putea fi infectați și ar muri din cauza bolii în regiune, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deci este aproape un rezultat pozitiv”.

Cu toate acestea, a avertizat el, dacă gripa aviară va continua să se răspândească în întreaga regiune sub-antarctică, „ar putea amenința semnificativ ecosistemul fragil și ar putea pune în pericol numeroase populații mari de păsări și mamifere marine”.

Norman Ratcliffe, ecolog de păsări marine la British Antarctic Survey, a afirmat că aproximativ 98% din populația globală de lei de mare se găsește în South Georgia și că regiunea găzduiește „populații de elefanți de mare și lei de mare de importanță globală, iar aceste populații sunt acum în pericol de declinuri mari”.

Ratcliffe a spus că nu există o modalitate de a ști numărul total al deceselor de foci, fie din cauza morților în largul mării, fie din cauza cadavrelor care sunt consumate, „dar știm că numărul morților este mult mai mare decât ceea ce vedem și că mortalitatea este mult mai mare decât ratele normale pentru această perioadă a anului”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că renii pot rumega chiar și în somn

O analiză a ultimilor 50 de ani arată de ce albinele fac mai puțină miere

O specie de furnici își tratează rănile infectate cu antibiotice

Pisicile de casă, un adevărat pericol. Câte specii mănâncă felinele la nivel global?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase