Home » Natură » Pisicile de casă, un adevărat pericol. Câte specii mănâncă felinele la nivel global?

Pisicile de casă, un adevărat pericol. Câte specii mănâncă felinele la nivel global?

Pisicile de casă, un adevărat pericol. Câte specii mănâncă felinele la nivel global?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.01.2024

Pisicile pot fi drăgălașele feline adorate de oameni, dar sunt, de asemenea, ucigași foarte eficienți, potrivit unui studiu care arată că acestea mănâncă peste 2.000 de specii la nivel global – sute dintre vietățile din meniu reprezintă o problemă de conservare.

Încă de la domesticirea de acum 9.000 de ani, pisicile domestice s-au răspândit pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În cea mai recentă lucrare de specialitate, cercetătorii le descriu ca fiind „printre cele mai problematice specii invazive din lume”.

„Studiul nostru aruncă lumină asupra obiceiurilor de prădător ale unuia dintre cei mai de succes prădători invazivi și răspândiți pe scară largă din lume”, au scris în lucrare oamenii de știință, conduși de Christopher Lepczyk de la Universitatea Auburn din SUA.

Pisica din casa noastră, „printre cele mai problematice specii”

Păsările, mamiferele, insectele și reptilele se află în meniu pisicilor, iar 17% dintre acestea reprezintă o problemă de conservare, notează The Guardian.

În total, pisicile mănâncă 981 de specii de păsări, 463 de reptile și 431 de mamifere –  aceste viețuitoare reprezentă aproximativ 90% din speciile consumate. De asemenea, s-a constatat că se hrănesc cu 119 specii de insecte și 57 de amfibieni.

Pisicile sunt deosebit de dăunătoare pe insule, unde mănâncă de trei ori mai multe specii care prezintă probleme de conservare, comparativ cu cele pe care le consumă pe continente. De exemplu, se știe că au mâncat specii care acum au dispărut în sălbăticie, inclusiv prepelița neozeelandeză. Impactul lor asupra vieții sălbatice a stârnit dezbateri aprinse în Noua Zeelandă, acolo unde un politician militează pentru eradicarea completă a acestora. Controversele au izbucnit în legătură cu unele concursuri care încurajează copiii să împuște pisicile sălbatice.

Proprietarii, somați să-și țină pisicile în casă

Numai în Australia se estimează că pisicile ucid peste 300 de milioane de animale în fiecare an, iar grupurile de protecție a mediului cer ca felinele să fie ținute în casă. În unele zone, au fost implementate măsuri de izolare a acestora. În orașul Walldorf, din sud-vestul Germaniei, oamenii au primit ordin să își țină pisicile închise în casă timp de trei luni, primăvara, pentru a proteja o populație pe cale de dispariție de ciocârlii cu creastă, care se înmulțesc exact în acea perioadă.

Studiul a mai arătat că aproximativ 9% din păsările cunoscute, 6% din mamiferele cunoscute și 4% din speciile de reptile sunt mâncate de pisici – și acestea nu sunt gurmanzi pretențioși.

„Pisicile mănâncă în mare parte ceea ce este prezent. Dacă o specie lipsește din dietă, este probabil că prada este fie absentă, fie rară în mediul înconjurător”, mai scriu cercetătorii în raportul studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

Vești proaste! Un studiu a confirmat o legătură între schizofrenie și pisici

Test de cultură generală. Câți ani pot trăi pisicile?

O pisică dispărută de mai bine de patru ani s-a întors acasă epuizată, dar sănătoasă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase