Home » Natură » Faceți cunoștință cu simpaticul liliac alb de Honduras!

Faceți cunoștință cu simpaticul liliac alb de Honduras!

Publicat: 22.02.2024

Simpaticul liliac alb de Honduras este minuscul și își poate construi un „cort” din frunze; în plus, este extrem de pretențios la mâncare.

Nume: liliac alb de Honduras (Ectophylla alba).

Zona în care trăiește: pădurile tropicale de câmpie din America Centrală.

Hrana preferată: smochine.

Cum arată un liliac alb de Honduras?

Cu o blană albă pufoasă, un nas și urechi mari de culoare galbenă și o greutate de doar 9 grame, liliacul alb de Honduras este probabil unul dintre cei mai simpatici lilieci. Este doar una dintre cele șase specii de lilieci cu blană complet albă și se distinge ușor de ceilalți datorită nasului său întors în sus. Se poate găsi în America Centrală, din Honduras până în Panama, și se suprapune doar cu încă un alt liliac alb, liliacul fantomă de nord (Diclidurus albus).

Pe lângă aspectul său, liliacul alb de Honduras este cunoscut și pentru abilitatea sa de a construi „corturi” din frunze mari, un comportament pe care îl împarte cu alte douăzeci de specii de lilieci, adică mai puțin de 2% din cele aproximativ 1.400 de specii de lilieci descrise științific. După ce găsește o frunză potrivită, de obicei din genul de plante înfloritoare Heliconia, liliacul alb va mușca și tăia venele laterale ale frunzei. Acest lucru determină frunza să se închidă și să creeze un mic cort, în care liliecii se pot ascunde de prădători.

Uneori, mai mulți lilieci se vor agăța de o singură frunză, unde se pot odihni în timpul zilei. Dimensiunile grupului pot varia de la un liliac până la 17 indivizi, potrivit Live Science.

O specie aproape amenințată

Cercetătorii credeau anterior că masculii ar putea construi corturile pentru a atrage femele pentru împerechere, dar un studiu din 2006 publicat în revista Acta Chiropterologica a furnizat primele dovezi că femelele contribuie, de asemenea, la construcție.

Deși liliecii sunt cunoscuți pentru consumul de insecte (sau de sânge, în cazul liliecilor vampir), liliecii albi de Honduras sunt frugivori, adică consumă fructe. Ei mănâncă în principal smochine de la doar o specie de copac (Ficus colubrinae), ceea ce îi ajută să fie mai eficienți în dispersarea semințelor acestui copac decât păsările. În mod interesant, studiile au arătat că smochinul este capabil să producă diferite „buchete de miros” pentru a atrage păsările în timpul zilei și liliecii în timpul nopții.

Liliacul alb de Honduras este clasificat de către Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii ca fiind aproape amenințat, în mare parte din cauza pierderii habitatului și a dependenței sale în principal de o singură specie de smochin.

Vă recomandăm să citiți și:

Delfinii sunt acum printre puținele mamifere cunoscute cu „un al șaptelea simț”

Test de cultură generală. Câți ani pot trăi pisicile?

Șocurile țiparilor electrici ar putea transfera ADN la alte animale

Șoarecii au trecut testul oglinzii, iar asta sugerează că și-ar putea recunoaște propria reflexie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase