Home » Natură » Șoarecii au trecut testul oglinzii, iar asta sugerează că și-ar putea recunoaște propria reflexie

Șoarecii au trecut testul oglinzii, iar asta sugerează că și-ar putea recunoaște propria reflexie

Publicat: 08.12.2023

Inițial dezvoltat ca test al conștienței la diferite specii, testul oglinzii a devenit ulterior un indicator că o creatură își recunoaște reflexia. Acum, cercetătorii au adăugat un potențial nou membru pe listă: șoarecii au trecut testul oglinzii!

Prin aplicarea unei picături de cerneală neagră sau albă pe frunțile șoarecilor cu blană neagră, o echipă de cercetători i-a plasat apoi individual într-o cutie cu o oglindă și a început să îi înregistreze. Observațiile au arătat că șoarecii cu pete albe pe frunți își petreceau mai mult timp îngrijindu-și capul în fața oglinzii. La prima vedere, faptul că șoarecii au trecut testul oglinzii ar sugera că aceștia pot detecta schimbările în aparența lor și, astfel, sunt capabili să se recunoască, alăturându-se astfel oamenilor, cimpanzeilor și peștilor.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că acest lucru nu înseamnă neapărat că șoarecii sunt „conștienți de sine”. Au descoperit, de asemenea, că șoarecii puteau detecta petele doar în anumite condiții: dacă erau obișnuiți cu oglinzile, dacă și-au petrecut timp socializând cu alți șoareci care semănau și dacă petele de cerneală de pe frunțile lor erau relativ mari, scrie IFLScience.

Șoarecii au trecut testul oglinzii. Înseamnă că sunt conștienți de sine?

„Șoarecii au necesitat indicii senzoriale externe semnificative pentru a trece testul oglinzii, a trebuit să punem multă cerneală pe frunțile lor, iar stimulul tactil provenit de la cerneală îi ajută cumva să detecteze cerneala de pe frunțile lor în reflexia din oglindă. Cimpanzeii și oamenii nu au nevoie de niciun stimul senzorial suplimentar”, a spus Jun Yokose, autor al studiului.

Echipa a încercat, de asemenea, să identifice baza neurală pentru comportamentul care seamănă cu recunoașterea de sine. Au identificat un subset de neuroni în hipocampus, pe care i-au găsit activați atunci când șoarecii păreau să se recunoască în oglindă. Pentru a confirma că neuronii joacă un rol în acest comportament, echipa i-a făcut nefuncționali, după care șoarecii au încetat să mai manifeste acest comportament.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că socializarea ar putea fi cheia pentru dezvoltarea comportamentelor de recunoaștere de sine la șoareci, șoarecii izolați social neexprimând nicio creștere a comportamentelor de îngrijire în timpul testului cu oglindă și cerneală. Au existat, de asemenea, indicii în analiza neuronilor.

Sunt necesare studii ulterioare pentru a confirma descoperirea

„Un subset al acestor neuroni care răspund la sine a fost reactivat și când i-am expus pe șoareci la alți indivizi din aceeași tulpină. Acest lucru este în concordanță cu literatura anterioară care a arătat că, la oameni, unele celule hipocampale se activează nu numai atunci când persoana se uită la sine, ci și atunci când se uită la persoane familiare, precum un părinte”, a spus autorul principal, Takashi Kitamura.

Următorul pas pentru echipă este să afle dacă șoarecii încă pot recunoaște schimbările în aparența lor în absența stimulării tactile; cerneala rece și umedă de pe frunțile lor ar fi putut să-i alerteze asupra acestui fapt. O sugestie este să folosească filtre similare celor văzute pe rețelele sociale, un studiu cu imagini ale șoarecilor cu urechi de iepure sau ochi uriași în stil caricatural ar fi cu siguranță interesant. Se speră, de asemenea, că vor putea identifica alte regiuni ale creierului implicate în recunoașterea de sine.

Studiul este publicat în revista Neuron.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Test de cultură generală. Câți ochi au albinele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase