Home » Natură » Cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce păsările mănâncă atât de multe excremente

Cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce păsările mănâncă atât de multe excremente

Publicat: 21.03.2024

Păsările sunt printre cele mai studiate animale din lume și totuși biologii au neglijat prea mult timp să studieze unul dintre alimentele lor preferate: păsările mănâncă excremente și abia acum cercetătorii încearcă să afle de ce.

Exact, multe păsări chiar își doresc să mănânce această substanță lipicioasă, iar acest lucru ar putea avea un impact profund și trecut cu vederea asupra sănătății lor. Faptul că păsările mănâncă excremente ar putea fi un motiv crucial pentru rezistența păsărilor de-a lungul continentelor și a milioane de ani.

Mâncatul de fecale este un comportament bine documentat la insecte, mamifere și la unele păsări domestice, precum papagalii, dar cercetările în cazul păsărilor sălbatice sunt încă în stadii incipiente.

Păsările mănâncă excremente. Dar de ce?

O echipă de cercetători condusă de microbiologul de mediu Alice Dunbar, de la Universitatea din Australia de Sud, a prezentat într-un studiu recent publicat ceea ce știm până acum despre „acest comportament puțin înțeles” și despre ce beneficii ar putea oferi el.

În ultimii circa douăzeci de ani, oamenii de știință din întreaga lume au surprins specii de struț, Lagopus, rață, Loxia, petrel, vultur, coțofană și găinușă de baltă în timp ce consumau fecale.

Păsările mănâncă excremente de la propria specie, în timp ce altele preferă gustul unor excremente mai „exotice”, precum fecalele de câine, balenă, vidră de râu, pumă, vacă, foci și fecale de la alte păsări.

Fecalele sunt pretutindeni, și, se pare, păsările profită la maximum de asta. După cum sugerează cercetătorii, înghițirea excrementelor poate ajuta la reechilibrarea bacteriilor bune în intestinele aviare, similar cu modul în care transplanturile de fecale funcționează la oameni.

Struțul comun, de exemplu, își hrănește puii cu propriile excremente, iar un studiu din 2023 a constatat că microbiomul intestinal al puietului se maturizează mai repede atunci când are acces la materie fecală proaspătă.

Răsplătirea efortului de a fi părinte

Și nu numai puii se bucură de această delicatesă. În ultimii ani, adulții de Pycnonotidae, mierlă americană, pasăre drongo, Mimus gilvus, Aphelocoma coerulescens și de cioară americană au fost observați consumând fecalele propriilor pui. Atunci când păsările părinți livrează mâncare la cuib, iau o gustare delicioasă în schimbul eforturilor lor. Puii lor se întorc și elimină un „sac fecal” din anus, pe care părintele apoi îl prinde și îl înghite. Sacul arată ca o mică gălușcă și funcționează practic ca un scutec pentru puii care încă nu pot să părăsească cuibul.

Acest comportament este insuficient studiat. Cercetătorii cred că ar putea ajuta la menținerea curățeniei cuibului sau ar putea fi și un mod pentru păsările adulte de a reține substanțele nutritive și microbii pe care i-ar fi putut pierde din cauza efortului intens de a fi părinți.

Într-un studiu din 2020 despre Pterorhinus waddelli, s-a constatat că sacii fecali ai puietului aveau o abundență mare de bacterii Firmicutes, care este o caracteristică cheie a intestinelor în multe specii de păsări.

Este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege de ce păsările mănâncă excremente

În afară de menținerea sănătății intestinale, consumul de fecale ar putea ajuta păsările și să se adapteze la lipsa de nutrienți disponibili. Se crede că păsările Loxia leucoptera, de exemplu, se hrănesc cu fecale de vidră de râu pentru că acestea conțin oase nedigerate, din calciu. Iar despre petrelii giganți se presupune că mănâncă fecale de foci pentru că sunt o sursă de hrană cu energie ridicată, una care este ușor disponibilă după perioade îndelungate de post, în timp ce își încălzesc ouăle în cuib.

Dar toate acestea sunt doar idei. Vom ști sigur de ce mănâncă păsările fecale dacă oamenii de știință încep să studieze acest fenomen.

„Investigațiile detaliate pentru a înțelege potențialele beneficii ale consumului de fecale în contextul diferitelor etape de viață, cu cerințe și disponibilitate variabile de resurse, sunt absolut necesare”, concluzionează cercetătorii, potrivit Science Alert.

Studiul a fost publicat în Biological Reviews.

Vă recomandăm să citiți și:

Iată cum schimbările climatice influențează migrația păsărilor

Pot plantele să dezvolte cancer?

O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar

Test de cultură generală. Ce culori pot vedea câinii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase