Home » Natură » O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar

O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar

O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar
Sursa foto: @SchmidtOcean via X (fost Twitter)
Publicat: 25.01.2024

Imagini uimitoare surprind puterile incredibile ale unui calamar în timp ce poartă mii de ouă prin adâncurile oceanului, timp de mai multe luni, fără să le dea drumul o singură dată. Nici măcar pentru a se hrăni.

„Calamarul care clocește nu poate înota foarte repede și poate fi o pradă ușoară pentru mamiferele marine care se scufundă la mare adâncime”, au explicat cercetătorii de la Institutul Schmidt Ocean, care au surprins imaginile rare în largul coastei din Costa Rica, în timpul scufundării OctoOdyssey.

Spre deosebire de majoritatea calamarilor, Gonatus onyx, cu ochii săi distincți, mari, negri, cu margini albe, este una dintre cele două specii cunoscute ce au grijă de ouăle lor după ce au depus icrele.

Femela se agață de aproximativ 2.000 până la 3.000 de ouă învelite într-o membrană în formă de tub care se deschide la ambele capete, întinzându-și și retrăgându-și ușor brațele.

O pradă ușoară pentru mamiferele marine

Perioada de dezvoltare a ouălor este estimată între 6 și 9 luni – o perioadă extrem de lungă pentru ca mama să reziste fără hrană.

La început, atunci când se confruntă cu amenințări, își poate trage rapid ouăle în siguranță, dar pe măsură ce ouăle se maturizează, femela slăbește, astfel încât capacitatea ei de a fugi în siguranță de pericol cu toți puii ei devine din ce în ce mai compromisă.

„Mișcările agresive ale brațelor și înotul de evadare au provocat dezintegrarea parțială a maselor de ouă mai mature și eclozarea ouălor eliberate”, a relatat biologul marin Brad Seibel de la University of South Florida într-un studiu din 2005, în care a documentat reacțiile animalelor, scrie ScienceAlert.

„Femelele cu embrioni avansați au prezentat doar contracții respiratorii ale mantalei și nu s-au îndepărtat”.

Cercetătorii au observat, de asemenea, scăderi graduale ale stării mușchilor și ale glandei digestive la calamarii Gonatid, ceea ce sugerează că aceștia se bazează într-adevăr pe rezervele lor de energie în timpul unei perioade lungi de clocire a ouălor.

Calamarii se reproduc de obicei o singură dată

Calamarii se reproduc de obicei o singură dată, murind de obicei la scurt timp după ce au depus ouăle, astfel încât supraviețuirea suficient de mult timp pentru a vedea puii eclozând va fi ultimul act al acestei mame, dacă nu moare încercând să-i protejeze mai întâi.

Calamarii Gonatus onyx sunt una dintre cele mai comune cefalopode ce trăiesc în apele Pacificului, din Japonia până în California și până în nordul Mării Bering. În timp ce puii lor vânează în haite în apele de coastă de mică adâncime, adulții, cu o lungime de până la 18 centimetri, preferă apele mai adânci și se deplasează în întunericul permanent al apelor și mai adânci în timp ce își clocesc ouăle.

Aici se află încă în raza de acțiune a mamiferelor care se scufundă, cum ar fi balenele și elefanții de mare. Migrațiile lor în etapele vieții contribuie la deplasarea materiei organice din apele puțin adânci în biomurile oceanice mai adânci.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Care e diferența dintre caracatițe și calamari?

Cercetătorii au reprodus camuflarea calamarilor în celule umane

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Un calamar „rătăcit” le-a atras atenția cercetătorilor de la Universitatea Stanford

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase