Prima pagină Natura

Dian Fossey, doamna gorilelor

Nicu Parlog | 04.12.2010 | ● Vizualizări: 1793
Dian Fossey, doamna gorilelor     Dian Fossey, doamna gorilelor, gorile, gorile de munte, rwanda, protectia animalelor, zoologie, natura + zoom
Galerie foto (15)

Pentru famila sa, a fost o copila nesupusa si sensibila. Pentru colegi, o fata ambitioasa si singuratica. Pentru ceilalti cercetatori, o persoana competenta si inovatoare. Pentru cruzii sai dusmani, un adversar neasteptat de dificil. Pentru bastinasii din Africa, o nebuna vrajitoare alba care stapanea spiritul gorilelor. Pentru ecologistii militanti, o martira care a platit pretul suprem pentru crezul sau. Pentru noi toti, a ramas un simbol al luptei impotriva mutilarii, a cruzimii si a lacomiei desantate de care da dovada specia umana fata de Natura inconjuratoare si fata de vietatile cu care impartim aceleasi drepturi de trai pe Pamant.

Cartea care a schimbat o viata

Dian a fost fiica unor emigranti englezi a caror familie traiain Statele Unite ale Americii de doar doua generatii. A intrat inacesta lume pe data de 16 ianuarie 1932, in San Francisco. Primiiani i-a petrecut in insorita Californie, viata si destinulpregatindu-i parca un viitor de "american woman" cu toatedezideratele ce rezulta de aici. Nu a fost sa fie asa.

Copila avea sa-si piarda tatal la o vasta frageda, individulpierind pe mana lui, dupa ce bause atat de mult incat intrase incoma alcoolica. Dupa tristul moment, mama Dianei a decis sa-sirefaca viata alaturi de Richard Price, un barbat rigid si habotnic,de religie romano-catolica, care traia dupa tipicul traditionalistdus pana la absurd. Cei doi nu s-au agreat de la bun inceput, tatalvitreg incercand cu orice ocazie sa faca din Dian o fata crescutadupa normele stricte ale moralei catolice. Atractia fetei pentruanimale a fost initial infranata de deciziile spartane aleaceluiasi tata vitreg. In memoriile sale, cercetatoarea de renumemondial de mai tarziu aminteste cu tristete de momentul in care,dupa lungi rugaminti, lacrimi si promisiuni i-a fost permis, insfarsit, sa aiba un acvariu in care avea voie sa tina un singurpeste. Un mic caras auriu. Dupa ce pestisorul a murit, RichardPrice i-a interzis cu desavarsire copilei sa mai adopte orice altanimal de companie.

Situatia nu aveau cum sa dureze la nesfarsit. Cu trecerea anilor,spiritul rebel al copilei transformate in adolescenta, devenea maiputernic. Cu atat mai mult cu cat relatiile cu familia se racescdefinitiv. Cu toate ca parintii ei erau oameni avuti, nu s-auindurat sa-i plateasca studiile, Dian beneficiind in aceastadirectie de ajutorul financiar trimis de matusa si unchiul ei dinpartea mamei. Astfel, viitoarea luptatoare pentru dreptul la viataal gorilelor ajunge sa termine o scoala cu profil economic. Anii destudii au fost grei, fata fiind obligata sa merga la cursuri si salucreze in paralel intr-o fabrica, pentru a se intretine si a-sifinanta invatatura.Chemarea Naturii nu se lasa indelung asteptata. La varsta de 19ani, Dian ajunge sa lucreze printre animale intr-un ranch dinMontana. Tanara era in culmea bucuriei. Urmeaza cursuri de medicinaveterinara, unde se declara indragostita de zoologie si biologie,dar respinge stiintele exacte precum matematica, chimia si fizica,din pricina acestora fiind nevoita sa abandoneze universitatea inanul doi de studii. Experienta ei profesionala se completeaza cucativa ani de practica in care lucreza cu copiii autisti.

Drumul spre Africa avea sa prinda contur dupa de Dian Fossey aintalnit-o Mary White Henry, secretara spitalului Kossair, careavea sa o introduca pe rebela studenta in randul elitisteiSocietati Louisville. Asa a ajuns Dian sa intreprinda catevacalatorii preliminare stabilirii sale definitive in inimaContinentului Negru. Era singurul loc din lume unde, la mijloc desecol XX, animalele inca traiau libere de presiunea si stresulindus de haotica civilizatie umana.Declicul care avea sa-i marcheze definitv existenta si sa otransforme intr-o luptatoare pentru salvarea animalelor, s-apetrecut in anul 1963, cand, in timpul unui safari din Kenya, Diana descoperit lucrarea "The year of Gorilla", scrisa de reputatulzoolog si cercetator George Schaller, un expert de nivel mondial inviata tigrilor, leoparzilor zapezii, leilor, gorilelor sielefantilor. La Nairobi, Dian a avut norocul sa-l intalneasca si pecelebrul paleontolog Louis Leakey, descoperitorul lui Lucy, fosilade australopitec care a revolutionat teoriile evolutioniste.

In anul 1966, Dian se imprieteneste cu cercetatoarea britanica JaneVan Lavick Goodal, considerate, si in prezent, cea mai mareautoritate in studiul cimpanzeilor. In timpul vizitei sale laCentrul de Studii de pe langa Rezervatia Gombe din Tanzania, undelucra dr. Jane Goodal, Dian se familiarizeaza cu metodele depionierat folosite de cercetatoarea britanica in studierea siapropierea omului fata de maimutele antropoide. Acest momentmarcheaza transformarea americancei rebele intr-un om de stintaunic.

Alaturi de cercetatoarele Jane Goodal si Birute Galdikas, DianFossey intrat in ceea ce colegii lor aveau sa numeau "Trimate" -grupul celor 3 cercetatoare care au scris istorie in domeniulstudierii in natura a primatelor. Jane Goodal era experta in viatacimpanzeilor, Birute era o somitate in privinta analizariiobiceiurilor orangutanilor, iar Dian avea sa descifreze ca nimenialta comportamentul gorilelor.Blandul urias cu chip de bestie

Dintre toate maimutele lumii, niciuna nu fascineaza siinspaimanta mai mult decat gorila, primata care detine recordurilecelei mai mari, mai solide si mai puternice maimute antropoide.Putine animale sunt atat de controversate si neintelese precumuriasele maimute blande cu blana neagra si expresie fioroasa. Timpde milenii oamenii le-au considerat niste monstri cumpliti, nistefiare apocaliptice care ataca fara veste si smulg in bucati oriceom pe care il zaresc. Pacatoasa viziune a fost propagata si insecolul XX de mentalitatea comerciala a Hollywoodului care aexcelat in producerea unor filme de aventuri, de o calitatediscutabila, dar cu mare succes la public, pelicule care nu aufacut altceva decat sa perpetueze zidul dintre oameni si rudele lorapropiate (putini stiu ca, dupa cimpanzei, gorilele sunt primatelecare se inrudesc cel mai mult cu oamenii: vrem, nu vrem, impartimcu ele nu mai putin de 98,9% din ADN). Filme precum King Kong sialte asemenea, in care gorilele erau fals prezentate drept maiferoce decat lei, au instaurat in mentalul colectiv termenul de"gorila" din argoul mondial, cu semnificatia de bruta colosala siimbecila. Nimic mai fals!Prin studiile, cartile si eforturile lui Dian, omul de rand a fostuimit sa afle ca monstrul cu privirea crunta "ucide" zilnic... doariarba, frunze, lastari de bambus, fructe si, ocazional, insecte sioua de pasari. Explicatiile demonizarii si simbolisticii terifiantea gorilei rezida strict din anumite aspecte fiziologice alebietului animal:

  • talie si forta musculara uriase,
  • frunte ingusta,
  • arcade masive care dau impresia unei priviri crunte,
  • gat aproape inexistent,
  • piept si spate disproportionat de late,
  • membre butucanoase si paroase pe langa care un culturistcastigator de Mister Olympia pare un copil sfrijit,
  • craniu tuguiat,
  • mersul in 4 labe
  • si, nu in ultimul rand, maxilarul inferior iesit usor in afara,fapt ce-i confera o expresie faciala de ucigas psihopat.


Ca tot eram la termenul de gorila, merita amintit faptul caetimologia cuvantului vine din Antichitate, cand Hanno Navigatorul,un calator cartaginez, a ajuns in Africa de vest. In insemnarilesale, anticul personaj noteaza ca a vazut, la un moment dat, nistefiinte masive care aratau ca oamenii salbatici, cu blana neagra.Cand i-a intrebat pe interpretii bastinsi ce fel de animale suntacelea, acestia i-au raspuns: «Gorilae!» si asa i-a ramas numelepana astazi, in toate limbile Pamantului. Lumea stiintificaoccidentala a luat cunostinta de existenta gorilelor de abia inanul 1847, cand misionarul american Thomas Staughton Savage aobtinut de la un localnic din Liberia un craniu si cateva oase degorila.Povestea descoperirii gorilelor de munte este inca mai interesanta.Plecat in expeditia descoperirii izvoarelor Nilului, alaturi decelebrul si charismaticul Robert Burton, exploratorul britanic JohnHenry Speke a auzit de la bastinasi zvonuri si povesti despreexistenta unui "fioros monstru latos care traieste in padurile dinRwanda si strange oamenii in brate atat de tare incat acestia mor".Speke a notat episodul respectiv in jurnalul sau, iar membriiAcademiei Britanice, desi sceptici la inceput, s-au entuziasmat asacum se entuziasmeaza astazi oamenii de stiinta care aud zvonuridespre existenta lui Yeti sau aparitiile Monstrului din LochNess.

Cercetatorii robiti datelor concrete si dovezilor palpabileasteptau insa o dovada reala a existentei monstrului-maimuta dininima Africii. Ocazia s-a materializat intr-o blana gigantica demaimuta antropoida, diferita sensibil de cunoscuta deja gorila decamp. Blana pe care capitanul Robert von Beringe o aduce in Europa,in pragul anului 1903, si o inmaneaza, pantru studii, zoologuluigerman Paul Matschie, care o clasifica drept o noua subspecie degorila.

Departe de imaginea de bestiei dezlantuite, gorilele sunt foarteinteligente si pasnice, dupa cum au dovedit-o sute de studii siintamplari. Dupa parerea multor cercetatori din prezent care aucontinuat misiunea lui Dian Fossey, dedicandu-si viata studierii siprotejarii gorilelor, aceste primate ar fi la fel de inteligenteprecum cimpanzeii bonobo, dar mult mai timide si retinute inexprimarea sentimentelor.

Traind printre gorile

Epopeea lui Dian este marcata de intalnirea avuta cu fotografulsi zoologul Alan Root care o introduce in lumea secreta si fragilea gorilelor de munte din padurea Kabara, Zair. Root o invata peDian primele notiuni despre comportamentul social siparticularitatile gorilelor, iar calauza acestuia, un bastinasSanwekwe expert in cititul urmelor animalelor, a devine mai apoitracker in serviciul lui Fossey.

Primii pasi in incercarea cercetatoarei de a se apropia de gorileau fost dificili si plini de esecuri. Dian a identificat, pentruinceput, trei familii distincte de gorile in zona aleasa pentrustudiu, dar in niciun chip nu se putea apropia de ele. Dupaeforturi considerabile, tanara californiana a descoperit ca dacamimeaza actinile si miscarile gorilelor, se abtine de la orice gestbrusc si emite sunetele de impaciuire din limbajul gorilelor,acestea nu mai fug de ea. Pe langa aceste secrete esentiale,cercetatoarea a invatat ca daca va adopta intotdeauna uncomportament submisiv si va manca, alaturi de gorile, plante dinfamilia telinei care cresc din belsug in habitatul acestora,uriasele maimute o vor accepta printre ele ca pe un membru cudrepturi depline de-al familiei. Si asa a fost!Dian Fossey a fost primul si singurul cercetator din lume care afost tolerat, adoptat si tratat ca o gorila de catre un grup degorile! Prin rabare, dragoste si dedicatie, Dian a demonstrat caanimalele ne pot ierta natura noastra umana lacoma, violenta sipacatoasa, tratandu-ne ca pe egalii lor. Pentru stiinta, pasulfacut de inimoasa cercetatoare americana a fost unul enorm. Catadiferenta intre abordarea si realizarile lui Dian Fossey si mentalitatea exploratorului Paul du Chaillu, primul occidental carea vazut o gorila de camp in Africa de vest a anului 1858!Exploratorul franco-american era atat de speriat de povestile degroaza care circulau pe seama gorilelor, incat si-a instalat ininima junglei o cusca de fier in care se incuia, inainte sa leobserve si studieze. Masura inutila si absurda, caci temutii"silver backs", masculii adulti care conduc si protejeaza familiilede gorile, nu devin violenti decat daca oamenii ataca, haituiescsau ameninta grupul aflat sub protectia lor. Si chiar atunci,inainte sa-si declanseze atacul devastator, un mascul de gorilaincoltit da dovada de mare cavalerism, lansand numeroaseamenintari, etalare a fortei prin distrugerea vegetatieiinconjuratoare si batai ritmice cu pumnii in piept, pentru a-siindeparta dusmanul fara sa-l raneasca.

Pe data de 24 septembrie 1967, Dian a fondat Centrul de CercetariKarisoke situat intre muntii vulcanici Karisimbi si Visoke dinRwanda. Centrul este plasat la granita Rwandei cu Zairul si la 16km de Uganda. Zona este situata la o inaltime de peste 3.000 metrisi acopera o suprafata de 27 kilometri patrati. Cercetatoarea acastigat rapid respectul localnicilor care au botezat-oNyirmachabeli, ceea ce se talmaceste prin « Femeia care traiestesingura in munti ».

Digit, “Monstrul” cu suflet de erou

La Centrul de Cercetari Karisoke, Dian l-a cunoscut pe Digit, unbiet pui ramas orfan. Familia lui Digit fusese macelarita debraconieri, care le taiau gorilelor palmele, din care erauconfectionate scrumiere: in acele vremuri, o astfel de scrumieramacabra era considerata un accesoriu de lux aflat la mare pretuirede milionarii occidentali. Micutul Digit a scapat de macel datoritaunei anomalii genetice in urma careia degetele sale mari erauinsuficient dezvoltate, braconierul lasandu-l in viata la gandul cadin palmutele puiului de gorila ar iesi o scrumiera imperfectapentru gusturile simandicoase ale bogatanilor.Asa l-a descoperit Dian, agatat de pieptul naclait de sange almamei sale moarte... Cercetatoarea l-a botezat Digit, datoritaparticularitatii anatomice a puiului. Cu timpul, acesta a devenitgorila favorita a lui Fossey, care, pe baza descifrariicomportamentului lui Digit, a reusit cea mai realista descriere acomportamentului uriaselor primate din muntii incetosati aiAfricii. Din nefericire, lui Digit i-a fost scris sa indure acelasitrist si absurd sfarsit precum cel al parintilor sai. Intr-o Africamacinata de conflicte, ametita de interesele si banii omului alb,bastinasii abrutizati de saracie si mizerie erau in stare de oricepentru un blid cu mancare, iar situatia avea sa fie sumbra sipentru gorile. Haite intregi de braconieri lacomi, din nouageneratie de africani rupti de traditiile stramosilor carerespectau Natura si animalele, incepusera sa colinde savanele,muntii si padurile pentru a ucide orice animal care avea sa fievandut orgoliosilor vanatori albi sau mancat la urmatorul popas deseara.La maturitate, Digit se transformase intr-un impunator « spateargintiu » care conducea grupul IV de gorile aflat sub observatiileminutioase ale Dianei. Nenorocirea a lovit intr-o dimineata deianuarie a anului 1977, cand 6 braconieri rwandezi cu haite decaini au incoltit grupul protejat de Digit. O lupta nedreata siinegala avea sa se termine tragic in jungla. Digit a fost strapunsde 5 sulite; cu toate acestea, gorila muribunda a ucis majoritateacainilor braconierilor, reusind astfel sa creeze ocazia ca cele 13femele si puii din grup sa se salveze prin fuga. Eroul cu 4 maini afost decapitat de bestiile pe 2 picioare, care sperau sa vandatrofeul pentru 20 de dolari oricarui alb care avea sa treaca a douazi prin bazarul local...Cadavrul mutilat a fost descoperit de Ian Redmond, un student dinechipa de voluntari a cercetatoarei. Grup de studenti entuziasti sibastinasi strans in jurul lui Fosssey a inceput, pe cont propriu, oancheta, in urma careia l-a prins pe unul dintre ucigasi, care adivulgat numele celorlalti 5 braconieri. In cele din urma, 3 dintreei au sfarsit dupa gratii. Dian era devastata. In memoria gorilei acreat Fundatia Digit si a deschis un cont bancar destinatstrangerii de bani cu care a format, mai apoi, primul corp derangeri din Rwanda. In memoriile sale din acea zi trista, Diannota: "Am incercat din rasputeri sa nu ma gandesc la frica, groaza,durerea, furia si moartea lui Digit. Insa, inevitabil, din acelmoment, o parte din sufletul meu a ramas de piatra".

Un destin oprit cu maceta

Nemaiavand nimic de pierdut, implorand fara succes autoritatilesa o ajute in demersul ei de protejare a animalelor, Fosseyorganizeaza o adevarata trupa de mercernari pe care-i plateste sa osustina in lupta sa cu cei care distrugeau Natura. O lupta cat sepoate de palpabila de aceasta data, pentru ca Dian isi dezvaluielatura razboinica si darza, pe care niciun cunoscut nu ar fibanuit-o, inainte de moartea lui Digit.

Mercenarii Dianei distrug toate cursele si capcanele pentru animaledescoperite in jungla, organizeaza adevarate raiduri asupra satelorin care traiau braconieri - acestia sunt rapiti si batuti. Diandezlantuie Legea Talionului: in compensatie pentru fiecare animalucis de braconieri, oamenii ei fura vitele tuturor celor banuiti debraconaj, le incendiaza recoltele si le ard casele. Fossey era inprima linie: fosta adolescenta timida din California setransformase in prima ecologista de guerilla din istorie.Dian era o sustinatoare ambitioasa a implicarii active in protectiaNaturii, deziderat pe care-l vedea implinit prin crearea de spatiiprotejate si organizarea de patrule anti-braconaj, plus excludereaturistilor din anumite zone. Motivele Dianei erau foarte intemiate:uriasele maimute antropoide sunt foarte vulnerabile la orice boalaadusa de oameni. Spre exemplu, sistemul imunitar al gorilelor estetotal ineficient in fata gripei. Totodata, Dian ura ideea degradina zoologica, deoarece stia prea bine ca puii de animale ajungin aceste adevarate inchisori dupa ce le sunt ucisi parintii, iaraici duc o viata mizera si foarte chinuita.

Cea care avea sa fie numita, cu reverenta, Doamna Gorilelor a fostucisa in mod barbar, in cortul ei, pe data de 26 decembrie 1985.Cei care au gasit-o intinsa pe podea, intr-o balta de sange, aufost oripilati: Fossey isi impartise destinul cu Digit - capulcercetatoarei fusese despicat cu o maceta de tip panga, arma incare braconierii rwandezi erau experti. Ca o ironie a sortii, Diana fost ucisa cu aceeasi maceta pe care o confiscase de labraconieri si pe care o atarnase, in scop decorativ, de raftul cucarti. Incaperea dezvaluia urmele unei lupte violente, mobilierulera sfaramat, iar arma incarcata a Dianei zacea aruncata neglijentpe podea. Toate valorile erau neatinse, inclusiv cateva cutii plinecu mii de dolari cash si echipamentul foto performant.

Cei apropiati au ingropat-o in cimitirul gorilelor din rezervatie,langa mormantul unde se odihnea trupul lui Digit. Biograful luiFossey, Farley Mowat, sugereaza ca este improbabil ca Dian sa fifost ucisa de simpli braconieri. Linda Melven, alta autoare care astudiat viata cercetatoarei, spune ca responsabil de executiabrutala a ecologistei ar fi fost chiar prefectul din Ruhengeri,Protais Zigiranzyirao, un celebru traficant de animale si fostcumnat al presedintelui Rwandei din acea vreme. Dian cunostea multprea multe detalii despre traficul ilegal de animale de care seocupa intreaga clica politica rwandeza. Protais avea, de altfel,puternice interese financiare in aducerea de turisti albi care saplateasca bani grei pentru a vedea gorilele... Adevaratul criminalal lui Fossey nu a fost identificat niciodata, secretul mortiiramanand, probabil, ingropat pe vecie in coliba din muntii cetosial Africii.In onoarea lui Fossey s-au scris numeroase carti, s-au realizatemisiuni TV, iar studioul Universal Pictures a lansat, in 1988,pelicula "Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey", filmartistic in care actrita Sigourney Weaver reuseste sa se transpunadeplin in rolul Dianei Fossey. Ultima insemnare din jurnalul luiFossey, datata chiar in ziua mortii, scrie: "Atunci cand iti daiseama de valoarea inestimabila a vietii, lasi in urma trecutul site concentrezi pe asigurarea viitorului".

Prin testament, Fossey isi lasase intreaga avere (considerabila,tinand cont de faptul ca isi vandu-se drepturile unei lucrari cu 1milion de dolari), Fundatiei Digit, pentru a finanta patruleleanti-braconaj. Mama lui Fossey a atacat in justitie acest testamentsi a castigat. Centrul de la Karisoke a fost ras de pe fatapamantului in urma cumplitului genocid din Rwanda, in 1994, candaproximativ un milion de oameni si-au pierdut viata. In modparadoxal, inclusiv in prezent, numeroase organizatii din Rwanda sefolosesc de numele lui Fossey pentru a promova turismul - impotrivacaruia cercetatoarea s-a pronuntat intotdeauna cu vehementa.

*

CITESTE SI: