Sirenienii

13 07. 2006, 15:22

E greu de crezut ca aceste animale rotofeie si simpatice au vreo legatura cu sirenele de care vorbesc legendele. Si totusi, este una dintre explicatiile propuse de catre oamenii de stiinta. Dugongii, de pilda, se hranesc in grupuri in apele putin adanci din preajma coastelor.

La apropierea unei barci, ei se ridica, scotand din apa partea de sus a corpului. De pe capete le atarna tulpini lungi de plante acvatice, asta putand explica de ce, pe alocuri, se povesteste ca sirenele ar fi avut plete verzi.

Femelele au mameloane asezate in regiunea toracica, asadar la pieptul mamelor se atin si niste pui – imagine ce evoca feminitatea mai mult decat oricare alta. Toate acestea, vazute de la oarecare departare de catre niste marinari aflati pe mare de luni de zile, vor fi dat nastere, printre baietii din echipaj, unor comentarii interesante, daca nu chiar unor halucinatii. Iar la intoarcere, povestile de la carciuma si vorba purtata din gura in gura, cu infloriturile de rigoare, au facut restul.

FACTS


Cine sunt?

Patru specii de mamifere acvatice, lungi de 3 m si cantarind 400-500 kg. Se hranesc numai cu plante de apa. Trei sunt de apa dulce si poarta numele de lamantini (traiesc in America de Nord si de Sud si in Africa), iar cea de-a patra este marina, se numeste dugong si traieste in Oceanul Indian si in vestul Oceanului Pacific.